Dags att bryta låneberoendet

Räddningsinsatserna efter finanskrisen bollade bara över problemen från privat till offentlig sektor. Nu har bankernas kris blivit staternas. Men vem räddar räddarna?

Under strecket
Publicerad
Annons

Hej, jag heter USA, jag är en underskottsmissbrukare. Så inledde en amerikansk tidning nyligen en artikel om de amerikanska statsfinanserna. Det första steget till frihet från ett beroende är att erkänna problemet. Drogen vi talar om är inte heroin eller kokain utan pengar – lånade, billiga, syntetiskt framställda pengar som inte bara kopplat ett grepp om många länder utan även banker, företag och miljoner konsumenter och bostadsköpare världen över. Att beröva en missbrukare en drog leder till svåra abstinensproblem – läs finanskrisen 2008. Enda sättet att slippa uthärda kvalen kortsiktigt är att ta en fix till. Läs stimulansåtgärderna i världen 2009.

De kostade 14 000 miljarder dollar och såg ut att ha räddat knarkaren som var på benen igen. I själva verket var han sjukare än någonsin. De grundläggande problemen är inte lösta – riskerna med de dåliga lånen togs över av stater som flerfaldigat sina redan stora underskott för att få fart på ekonomin. Marknaden är inte dum utan inser att stater nu förvandlats till högrisklåntagare och därför måste betala mer i form av ränta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons