Annons
X
Annons
X

Dags att bjuda in MP till regeringssamarbete

Det är dags att regeringen bjuder in Miljöpartiets språkrör till samtal om regeringsbildning. Jag är övertygad om att vi på område efter område kommer att kunna hitta kompromisser, skriver Kent Persson (M), kommunalråd i Örebro med erfarenhet av samarbete med MP lokalt.

BRÄNNPUNKT | POLITIK

En fempartiregering bestående av alliansen och Miljöpartiet skulle få bred majoritet i riksdagen och skulle därmed skapa en stabil majoritet.
Kent Persson

I en undersökning i Dagens Samhälle uppger 3 av 4 miljöpartister att MP ska regera tillsammans med Moderaterna. Beskedet är bra och visar att MP är ett parti som kan och vill ta ansvar. Moderaterna och alliansregeringen borde nu bjuda in MP för samtal om regeringsbildning. En fempartiregering bestående av alliansen och Miljöpartiet skulle få bred majoritet i riksdagen och skulle därmed skapa en stabil majoritet.

Vår erfarenhet av samarbete med Miljöpartiet i Örebro är bara gott. Vi har under de fyra åren vi styrde tillsammans med MP lärt oss mycket. MP har ett stort engagemang och kunskap på bland annat miljöområdet som vi uppskattat. I arbetet med att skapa en hållbar tillväxt, både ekologiskt och socialt, har vi och Miljöpartiet mycket att lära av varandra. I grund och botten är det bra att de Nya Moderaterna och Miljöpartiet pragmatiskt kan hitta smarta och ansvarsfulla lösningar på tillväxten. Det skapar fler jobb och ett mer hållbart samhälle.

Annons
X

Ekonomiskt har Miljöpartiet varit med och tagit ansvar i Örebro kommun. Genom att ha en ekonomi i balans har vi gemensamt kunnat satsa på välfärden och miljön. Miljöpartiet har därför i praktisk handling visat att de är mer trovärdiga och ansvarstagande även i svåra situationer än till exempel Socialdemokraterna. För när Socialdemokraterna har blivit ekonomiska populister så har Miljöpartiet förstått vikten av att ha en ekonomi i balans. Det är så man värnar välfärden och det är så man håller samman ett samhälle. I allt väsentligt har samarbetet varit bra, så bra att vi nu fortsätter att samarbeta även i opposition.

På riksplanet finns det många sakpolitiska områden där Moderaterna och Miljöpartiet har mycket gemensamt. Skolpolitiken, miljöpolitiken, integrationspolitiken, den ekonomiska politiken samt en politik för hållbar tillväxt är områden där vi med enkelhet borde kunna hitta gemensamma lösningar.

Jag är övertygad om att vi på område efter område kommer att kunna hitta kompromisser och pragmatiska lösningar. De nya moderaternas styrka är att kunna ompröva tidigare ställningstaganden, därför kan det knappast vara vare sig svårt eller kontroversiellt att hitta samförstånd med Miljöpartiet.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Runt om i landet samarbetar Moderaterna med Miljöpartiet och det har visat sig gå bra. Vi har olika kunskaper som berikas i ett gemensamt samarbete. Det är dags för Moderaterna på riksplanet att också inse att vi har mycket att lära av Miljöpartiet. MP är idag ett modernt parti som klarar av att samarbeta, hitta breda lösningar och ta ansvar för ekonomin. Moderaterna har därför inget att vara bekymrad över kring för att hitta ett regeringssamarbete med Miljöpartiet. Tvärtom så har både M och MP mycket att vinna på genom att ta ansvar för Sverige tillsammans.

  Min uppmaning blir därför till statsminister Fredrik Reinfeldt, bjud in Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin och Åsa Romson, till samtal om regeringsbildning!

  KENT PERSSON (M)

  kommunalråd i Örebro, förbundsordförande för de Nya moderaterna i Örebro län

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X