Annons

Dags att avskaffa tv-avgiften

Första steget mot att avskaffa tv-avgiften är taget. Efter förra veckans mediedebatt i riksdagen är det tydligt att samtliga partier tycker att det är viktigt att hitta en ny form för att finansiera public service. Samtidigt som detta är en av de mest känsliga kulturpolitiska frågorna, kan vi inte blunda för att det krävs förändring, skriver Andreas Carlson (KD) och Caroline Szyber (KD).

Under strecket
Publicerad

Vi vill initiera en bred debatt för att hitta en finansieringsform som funkar i praktiken. Det är viktigt att inte låsa fast sig i en gammal och förlegad struktur. Därför är det viktigt att försöka hitta en bred överenskommelse för att avskaffa tv-avgiften. Vi ser gärna att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) driver denna fråga. Det är långt mer relevant än att jobba för ett sponsringsstopp för Sveriges Television, som kulturministern lyft fram som den viktigaste public service-frågan för mandatperioden. Kristdemokraterna är för övrigt positiva till fortsatt sponsrade sändningar i SVT.

Kristdemokraterna ändrade uppfattning angående tv-avgiften för 2,5 år sedan. Medlemmarna på rikstinget beslutade då att tv-avgiften ska avskaffas. Likaså har vi motionerat i riksdagen om behovet att göra om systemet. Modellen med tv-avgift som idag används är under upplösning. Många – framför allt unga – äger i dag ingen tv eller upplever inte att det finns någon nytta med att betala tv-avgiften. Tv finns tillgängligt över allt och alltid, utbudet är inte bundet till en viss typ av mediekanal.

Annons
Annons
Annons