Annons

Dags att återupprätta de civila rättigheterna

Det så kallade kriget mot terrorismen har kostat tiotusentals människoliv och oskyldiga människor världen över har misstänkliggjorts. Kanske kan nu bin Ladins död bli ett avstamp för att återupprätta mänskliga rättigheter, skriver Yasri Khan, förbundsordförande för Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa.

Under strecket
Publicerad

Återigen sprids nyheten om Usama bin Ladins död. Något som nu bekräftats av USA:s president Barack Obama. Det så kallade ”kriget mot terrorismen” har kostat tiotusentals människoliv. Främst har det drabbat civila i Mellanöstern, men även flera minoritetsgrupper runt om i väst. Perioden efter 11 september 2001 har varit dyster för arbetet med mänskliga rättigheter och för civila rättsprocesser. Flera länder har motarbetat civila rättigheter och den personliga integriteten har fått stryka på foten till förmån för ”säkerhetsapparaten”.

Betyder nyheten om bin Ladens bortgång nu återupprättandet av civila rättigheter? Kommer terrorhetsen att minska och innebär det att vi nu kan ta vårt förnuft till fånga och börja prioritera mänskliga rättigheter? Kommer oskyldiga människor världen över att sluta bli betraktade som våldsbenägna av ett allt mer intolerant Europa?

Annons
Annons
Annons