Annons
X
Annons
X

Dags att återupprätta de civila rättigheterna

Det så kallade kriget mot terrorismen har kostat tiotusentals människoliv och oskyldiga människor världen över har misstänkliggjorts. Kanske kan nu bin Ladins död bli ett avstamp för att återupprätta mänskliga rättigheter, skriver Yasri Khan, förbundsordförande för Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa.

Västliga demokratier har använt sin fysiska militärmakt för att begå avskyvärda brott mot mänskligheten.
Yasri Khan

Återigen sprids nyheten om Usama bin Ladins död. Något som nu bekräftats av USA:s president Barack Obama. Det så kallade ”kriget mot terrorismen” har kostat tiotusentals människoliv. Främst har det drabbat civila i Mellanöstern, men även flera minoritetsgrupper runt om i väst. Perioden efter 11 september 2001 har varit dyster för arbetet med mänskliga rättigheter och för civila rättsprocesser. Flera länder har motarbetat civila rättigheter och den personliga integriteten har fått stryka på foten till förmån för ”säkerhetsapparaten”.

Betyder nyheten om bin Ladens bortgång nu återupprättandet av civila rättigheter? Kommer terrorhetsen att minska och innebär det att vi nu kan ta vårt förnuft till fånga och börja prioritera mänskliga rättigheter? Kommer oskyldiga människor världen över att sluta bli betraktade som våldsbenägna av ett allt mer intolerant Europa?

Hysterin och desinformationen har fått styra efter 11 september vilket har fått oerhörda konsekvenser. Västliga demokratier har använt sin fysiska militärmakt för att begå avskyvärda brott mot mänskligheten.

Annons
X

Vem minns till exempel inte Satar Jabar, mannen från Abu Ghraib-fängelset? Han är känd i världspressen som mannen som tvingades stå på en pall med en svart huva och med elkablar kopplade till hans händer och könsorgan. Vem kan glömma bilderna på Lyndie England som poserade framför fångar som utsattes för grov förnedring? Även i länder utanför väst så har ”kriget mot terrorismen” ursäktat grova övergrepp av statsmakter och begränsningar av civila rättigheter där politiska motståndare har kunnat undanröjas – inte minst i de länder som i dag genomgått eller genomgår folkliga revolutioner.

Kanske kan vi i framtiden åter ta med oss flaskvatten på flygplanet och slippa ta av oss skorna i flygkontrollen. Kanske kan vi nu slippa bli nakenscannade och intimt granskade av vakter på flygplatsen? Kanske kan vi nu ha en mer konstruktiv debatt om integritet och mänskliga rättigheter? En debatt där vi kan diskutera det absurda med datalagringsdirektivet (för att inte tala om kostnaden) och FRA-lagen men också den svenska polisens agerande vid misstanke om terrorbrott.

Jag hoppas att nyheten om bin Ladins död ger våra politiker ett ökat civilkurage, där de vågar stå upp och kämpa för demokratiskt förankrade rättsprocesser, mänskliga rättigheter samt människors rätt till integritet. Låt hans död få en reell innebörd som innebär ett förnyat arbete för ökad rättvisa och att stärka människors livsvillkor. En återgång till principen om Magna Charta där lagen står över makthavarnas vilja oavsett var i världen man bor.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Om vi inte tar ställning för detta i dag när hotet bin Ladin är borta, när ska vi någonsin ta tillbaka rättvisan? Eller kommer vi att välja att ihärdigt fortsätta vidare och offra våra mänskliga rättigheter och se hur vår frihet gradvis tas i från oss? Vilken värld vill du leva i?

  YASRI KHAN

  förbundsordförande Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X