Annons

Dags att ändra lagen om offentlig upphandling

Lagen om offentlig upphandling är alltför stelbent för att fungera i många brådskande vård- och välfärdssammanhang. När nu vaccineringen av livmoderhalscancer på nytt skjuts upp är det tydligt att lagen måste skrivas om, skriver politikerna Mats Eriksson (M), Ingrid Lennerwald (S) och Birgitta Rydberg (FP).

Publicerad

För två år sedan skulle den efterlängtade vaccinationen mot HPV-virus äntligen börja. I skolhälsovården skulle alla 11-åringar därmed få vaccin som i förlängningen skyddar mot livmoderhalscancer. Tack vare att vi i landstingen lyckades pressa priset i vår upphandling skulle vi också ha pengar för att vaccinera något äldre flickor, som hunnit bli tonåringar innan vaccinationsprogrammet var på plats.

Men allt fler flickor får fortsätta vänta. Vi har nu för andra gången fått en överklagan som leder till en rättsprocess – och som kommer att försena vaccinationen ytterligare, i värsta fall i flera år. Våra händer är bakbundna av lagen om offentlig upphandling, LOU, som åter visar sig alltför stelbent för att fungera i många brådskande vård- och välfärdssammanhang.

Annons
Annons
Annons
Annons