Annons
X
Annons
X

Dagisretorik att ställa stater mot varandra

REPLIK | ISRAELS AFFÄRER

Vi borde ha högre förväntningar och krav på en demokrati som Israel.
Björn Lindgren

Alf Svensson gör i sitt inlägg på Brännpunkt ett stort nummer av att Sodastream utan grund anklagades för att sälja produkter tillverkade på mark ockuperad av Israel. Det är naturligtvis alltid väldigt beklagligt när osanna uppgifter sprids i medier, men Alf Svenssons slutsats att detta fall ”tyder på att medier, när det gäller Israel, struntar i kravet på objektiv journalistik” är lite väl drastisk. Vilka ytterligare belägg har Alf Svensson för det påståendet?

Alf Svensson jämför vidare Israel med Kina. Självfallet ska vi fördöma illgärningar oavsett var på jorden de sker, och Kina är helt riktigt skyldigt till ett stort antal av dessa. Alf Svensson verkar mena att vi borde se lite mellan fingrarna på Israels illgärningar – de är ju trots allt Mellanösterns enda demokrati.

Annons
X

Jag menar att vi borde göra precis tvärt om: vi borde ha högre förväntningar och krav på en demokrati som Israel. Det borde vara självklart för varje demokrati att respektera mänskliga rättigheter, FN-resolutioner och folkrätten. Så är tyvärr inte fallet med Israel, som vi sett upprepade gånger. Det gränsar till dagisretorik när Alf Svensson försöker tona ned en stats misstag genom att påpeka att en annan stat gör större misstag. Vi ska inte ställa två staters brott mot varandra, utan fördöma båda.

Som invändning mot mitt resonemang skulle man i och för sig kunna säga att Israel inte alls är en så demokratisk stat. Alf Svensson påpekar helt korrekt att själva Israel är en demokrati och klassas som fritt av Freedom House, men det av Israel ockuperade Västbanken klassas av samma organisation som ofritt. Den demokratiska stat som ockuperar ett annat land, i strid med folkrätten, borde åtminstone garantera demokrati och mänskliga rättigheter i det ockuperade territoriet. Det gör inte Israel idag.

Ytterligare ett skäl till att vi borde fortsätta ställa höga krav på Israel är att de är en regional stormakt. Visserligen är landet väldigt litet på kartan, men ser man till de ekonomiska och militära resurserna, i synnerhet om man jämför med de palestinska områdena, framträder en helt annat bild. Den som är stor ska också vara snäll.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett sista skäl till att hålla kraven och förväntningarna höga är möjligheten att faktiskt påverka utifrån. Nog för att exempelvis regimerna i Nordkorea eller Syrien begår fruktansvärda övergrepp mot sin egen befolkning, men de berörs nog föga av hur starkt den svenska opinionsvinden viner. Cyniskt ja, men icke desto mindre sant. Israel däremot är ett land med täta kontakter med väst, bland annat genom stort ekonomiskt och militärt bistånd från USA. I och med detta finns en mycket större chans att israeliska makthavare faktiskt kommer ta intryck av omvärldens kritik.

  Den som är stor ska också vara snäll, och den som säger sig vara snäll ska verkligen se till att vara det också.

  BJÖRN LINDGREN

  språkrör Grön Ungdom

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X