Annons

Kejsarens barnDagens tv-serier skarpare än Messuds 00-tal

De amerikanska författaren Claire Messud (född 1966) fick sitt stora genombrott med ”The Emperor’s children” (2006). Nu  kommer den ut på svenska, vilket hennes två tidigare romaner, ”Den brinnande flickan” och ”Kvinnan på övervåningen”, redan har gjort.
De amerikanska författaren Claire Messud (född 1966) fick sitt stora genombrott med ”The Emperor’s children” (2006). Nu kommer den ut på svenska, vilket hennes två tidigare romaner, ”Den brinnande flickan” och ”Kvinnan på övervåningen”, redan har gjort. Foto: Ulf Andersen

Tiden har hunnit ikapp Claire Messauds genombrottsroman som nu har utkommit på svenska. Det konstaterar Kristoffer Leandoer som blir generad vid hågkomsten av hur bra han tyckte den då skarpa samtidsromanen var 2006 – men hur den nu mer andas livsstilsmagasinens ytliga prosa.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Kejsaren, vars nakenhets vara eller icke vara är ämne för Claire Messuds sedeskildring, heter Murray Thwaite och hans kejsardöme är beläget på Manhattan, där han räknas som en inflytelserik publicist och intellektuell. Han är en fri skribent från medborgarrättsrörelsens och Vietnamprotesternas era som aldrig har tappat kompassen, och därför är ett självklart förstahandsval till tv-soffor och tidningsspalter när samtiden ska kommenteras. En klassisk 40-talist med obegränsad rätt och möjlighet att tycka. Men Murray är ingen förebild vare sig moraliskt eller intellektuellt, han är en äldre manlig bekräftelsenarkoman av sorgligt bekant snitt, drabbad av andlig lättja och nöjd med att upprepa sig själv decennium efter decennium, så länge han får behålla bekvämligheter och berömmelse.

Murray utmanas av den post-moraliske Ludovic Seeley, som ser varje ställningstagande som spel för galleriet, och avser att lansera sin nya tidskrift med ett karaktärsmord på den äldre kulturmannen. 9/11 och attacken på World Trade Center kommer mellan, över en natt ändras tidsandan från upproriskt självsäker till trygghetssökande och reaktionär.

Annons
Annons
Annons