Dagens företagskatter gynnar de rika och passiva

Den stora skattereformen 1990/91 var överlag en framgång men misslyckades med beskattningen av företag. I stället för att främja nyföretagande gynnar dagens svenska skattesystem den redan rike, den passive och den försiktige. Här krävs ändring för att främja framväxten av snabbt växande företag, skriver professor Magnus Henrekson och forskaren Tino Sanandaji.

Under strecket
Publicerad
Annons

Beskattning av företag och ägare är ett svårt dilemma för små öppna ekonomier som den svenska. Höga skatter riskerar att hämma företagande och leder i en globaliserad ekonomi till kapitalflykt. Välfärdsambitioner och fördelningspolitiska mål kräver å andra sidan att höginkomsttagares kapitalinkomster beskattas.

Enligt de teorier som motiverar dagens svenska skattesystem påverkas inte entreprenörskap och aktivt ägande av ägarskatter. Dessa modeller har hyllats för sin teoretiska elegans, men fungerat sämre i praktiken. Beskattning av företagare har haltat ända sedan den stora skattereformen. Över åren har ett komplext lapptäcke av särregler tillkommit för att hantera obalanser. Vissa ägare har kunnat utnyttja dessa särregler för att kraftigt sänka sin skatt, vilket bidragit till ökade klyftor och ökat missnöje.

Annons
Annons
Annons