Annons

Thomas Steinfeld:Dagens ekonomiska kris liknar ingen annan

Europas gator ligger nu öde och tomma.
Europas gator ligger nu öde och tomma. Foto: Antonio Calanni / TT

I denna unika ekonomiska kris försöker världens stater köpa sig tid och skapa en lång paus. Men reaktionen på den förlorade tiden lär bli våldsam aktivitet och stora motsättningar – och det kan bli svårt att bevara både ekonomin och människors förnuft på samma gång.

Under strecket
Publicerad

Inom detaljhandeln kommer vissa varor förmodligen att bli dyrare, medan hållbara konsumentvaror, som bilar, kommer att bli svårsålda.

Foto: Hendrik Schmidt / TT

Bild från ett tomt Kungsgatan, en lördagkväll i mars.

Foto: Anders Wiklund / TT

Om inte alltför länge, försäkrar somliga ekonomer, kommer denna kris att ha gått över som ett oväder. Då, så säger de, får folk resa igen, och i fabrikerna ska det arbetas som vanligt, och även konstnärerna ska hitta tillbaka till offentligheten. Det som händer nu skulle bara vara ett tillfälligt avbrott, en lång paus. Därför ska man inte bekymra sig så mycket om biltillverkarna eller producenterna av kullager. Deras varor kan säljas till hösten eller nästa år. Annorlunda är det förstås med kockarna: rätterna som de skulle ha lagat i dag kan inte ätas på sommaren. Eller med floristerna som tvingas se sina blommor vissna. Eller med skådespelarna, när teatrarna är stängda. Dessa människor behöver hjälp för att genomleva den långa paus som ett virus avkräver hela samhället.

Samhället står stilla, i Sverige liksom i Tyskland liksom i Brasilien, och det har visat sig att somliga ekonomer hyser underliga föreställningar om hur samhällsekonomin fungerar. De tycks vara övertygade om att ekonomin framför allt tjänar syftet att försörja människorna med alla de varor som fyller deras mer eller mindre angelägna behov. I det perspektivet är det av mindre betydelse om den gamla bilen körs några månader till, eftersom den nya bilen ännu inte tillverkats. Och bara i det perspektivet spelar det inte någon roll om mobiltelefonens nästa generation presenteras under innevarande eller kommande år. Det finns ju redan fler mobiltelefoner än människor i världen. Betraktad på det viset liknar ekonomin nu kocken i sagan om Törnrosa. Hans utsträckta hand hänger liksom fryst i luften, för att någon gång, efter tre månader eller hundra år, plötsligt landa som örfil på kökspojkens kind.

Annons
Annons
Annons