Annons

Lotta Lundberg:Dagen då grönkål och glögg blandades med blod

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Kanadas premiärminister Justin Trudeau la blommor på Breitscheidplatz i Berlin ett par månader efter terrorattacken julen 2016.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Kanadas premiärminister Justin Trudeau la blommor på Breitscheidplatz i Berlin ett par månader efter terrorattacken julen 2016. Foto: Michael Sohn/TT

Berlinarna älskar platsen och har gett byggnaderna där smeknamn som Puderdosan, Läppstiftet, Ihåliga tanden och Bikinihuset. På tisdag är det ett år sedan terrorn kom till Breitscheidplatz och tog tolv liv.

Under strecket
Publicerad

I min ungdom stod jag ofta på Breitscheidplatz med knallgul uniform och käck scarf om halsen. Fremdenführerin stod det på skylten – hon som guidar främlingar genom stan. I mitt fall var det oftast goa glada svenska turister. För dem berättade jag om den berlinska humorn och hur alla byggnader fick smek- eller snarare öknamn av de krassa urinvånarna.

Kulturhuset kallas Den gravida musslan, Bikinihuset lär ha fått sitt namn av en amerikansk general från Hawaii som inte hade råd med en skyskrapa.

Annons
Annons
Annons