Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: Dagen då Borg gav S rätt

**Regeringen höjer alltså **skatter för att spara pengar. Smaka på den. För det första undrar man vems pengar regeringen tror sig spara. Knappast medborgarnas: Det är våra slantar som regeringen vill ta en större andel i anspråk av. För det andra verkar den tidigare bärande politiska insikten att skattesänkningar ökar skatteintäkterna gått förlorad. Varför gäller inte den längre?

Anders Borgs pedagogiska förmåga är ganska välutvecklad. Men logiken i gårdagens utspel om varför man vill skattehöja påminner om turisterna i Paris som hördes förklara att de var tvungna att skynda igenom Louvren för att få tid att vila efteråt. Är det inte bättre att låta oss behålla våra surt förvärvade, än att Borg drar in dem för att senare strö dem över oss igen? (Är det inte bättre att låta Louvren ta sin tid istället för att stressa och med detta tarva ett par timmars viloläge?)

**Andelen osäkra väljare **är för politikerna skräckinjagande stor. Medelst fokusgrupper och opinionsanalyser försöker man finna vad väljarna kan tänkas tala om vid ”köksbordet”. Allt medan väljarna med all rätt undrar vad partierna kan tänkas vilja och var konfliktlinjerna egentligen går.

Annons
X

För inte så länge sedan såg socialdemokrater sig tvungna att utlova en valrörelse utan s-förslag om höjda skatter. Tack vare historiska skattesänkningar där makt förskjutits från politiken till medborgaren, hade skattehöjningar som vinnande koncept rattats ur tiden.

**I går lovade **regeringen det rakt motsatta och skattehöjningar blev återigen gångbart i det politiska samtalet. Nu användes skatter plötsligt som budgetförstärkning, nödvändiga för reformarbete.

Men reformer är inte synonymt med utgiftsökningar. Arbets- och bostadsmarknaden är två områden i akut behov av lättnader i regelverk och friare förutsättningar. En konkurrensutsatt arbetsförmedling är ingen utgiftspost och det är heller inte utfasade hyresregleringar. Exempelvis.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X