Annons
X
Annons
X

Dagarna som förföljer Julian Assange

Beslutet om Julian Assange ska överlämnas till Sverige dröjer. Ord står mot ord i frågan om vad som hände den aktuella sommarveckan. SvD har läst delar av förundersökningen.

(uppdaterad)

Julian Assange kom till Sverige i augusti förra året, bland annat för att prata om krigen i Afghanistan och Irak. Drygt en vecka senare anmäldes han för sexbrott av två svenska kvinnor.

På nätet har kvinnorna anklagats för att vara betalda av CIA för att sätta dit grundaren av sajten Wikileaks, medan andra hävdar att de utsatts för allvarliga sexuella kränkningar. SvD har läst häktningspromemorian som innehåller delar av förundersökningen. Där framkommer att Julian Assange, som i arbetet med Wikileaks retat upp stormakter genom att läcka hemligstämplat material, själv är rädd att förhöret ska läcka ut.

På frågan om han ”känner till en händelse när ni haft sex” svarar Julian Assange:

Annons
X

– Innan jag säger det, kan jag utgå från att det här kommer gå till Expressen?

Först efter att Assange har fått sekretessbestämmelserna klarlagda går han med på att fortsätta förhöret – som bara handlar om ett av fallen. Om det förekommit fler förhör med honom är oklart. Det kan också ha tillkommit mer teknisk bevisning eller andra vittnen.

Klart är att flera ytterligare förhör har hållits med båda kvinnorna, enligt advokat Claes Borgström, som företräder kvinnorna.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De har fått följdfrågor och utvecklat vissa saker. Men deras historier har inte förändrats, snarare bekräftats, säger han.

  Det här är vad som hände i Stockholm förra sommaren, enligt de första polisförhören.

  Onsdag–torsdag
  11–12 augusti

  Julian Assange kommer till Sverige, hitbjuden av den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen. En kvinna med anknytning till rörelsen erbjuder honom att bo hemma hos henne. Första tiden är hon själv bortrest.

  Fredag 13 augusti

  Värdinnan kommer hem till sin lägenhet tidigare än hon tänkt. I förhör uppger hon att de kommer överens om att Assange ska bo kvar ändå, och de äter middag på restaurang. Sedan går de hem och dricker te. Nu börjar Assange göra fysiska närmanden. De hamnar i säng, och hon tar fram en kondom som hon säger åt Assange att ta på. När han gör det upplever värdinnan ”ett stort outtalat motstånd” från Assange. Under samlaget märker hon hur Assange börjar greja med kondomen. Efteråt förstod hon att den var trasig.

  Assange medger att han hade sex med värdinnan och att de hade kondom, men han har inget minne av att den gick sönder.

  – Mitt uppförande var absolut inget annat än normalt. Så därför granskade jag inte kondomen på något speciellt sätt. Och inte heller så ignorerade jag det helt, säger Assange.

  Händelsen rubriceras som sexuellt ofredande och sexuellt tvång.

  Lördag 14 augusti

  Assange håller seminarium i LO-borgen i Stockholm. I publiken sitter en kvinna från Mälardalen, som beundrar Assange efter att ha sett en tv-intervju med honom. Kvinnan har tidigare kontaktat Assanges värdinna och erbjudit sig att hjälpa till under seminariet – vilket hon också gör.

  Efteråt följer hon med Assange och andra på seminariet på lunch, då hon upplever att Assange flirtar öppet med henne. Därefter går de två på bio där de börjar hångla. De skiljs åt, men fortsätter ha kontakt på telefon.

  Måndag 16 augusti

  På dagen besöker Assange SvD:s redaktion för att chatta med läsarna. Senare på kvällen ses kvinnan från seminariet och Assange igen. De åker hem till henne och har sex flera gånger. Hon insisterar på kondom, men enligt kvinnans uppfattning är Assange motvillig till det. Under natten somnar kvinnan. Hon vaknar snart av att Assange ”börjar tränga in i henne”. Hon frågar direkt om han ”har på sig något” och han svarar ”dig”. Då låter kvinnan honom fortsätta, eftersom hon känner att det redan är för sent.

  Fram till dess har kvinnan aldrig haft oskyddat sex. Händelsen rubriceras som våldtäkt.

  Tisdag 17 augusti

  Assange återvänder till värdinnan där han stannar i tre dagar.

  Fredag 20 augusti

  Assange flyttar från värdinnan. Samma dag kontaktas hon av den andra kvinnan, som vill veta hur hon kan komma i kontakt med Assange. Det slutar med att de båda kvinnorna kontaktar polisen.

  Av förhöret med kvinnan från Mälardalen framgår inte vad som fick henne att anmäla Assange, men en vän uppger att kvinnan gick till polisen för att få Assange att testa sig för hiv.

  SvD har sökt åklagare Marianne Ny, som inte vill lämna några kommentarer.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X