Annons

Vincent van Gogh – Vid evighetens portDafoe ger van Gogh allt man kan önska

Willem Dafoe spelar huvudrollen i ”Vincent van Gogh – Vid evighetens port”.
Willem Dafoe spelar huvudrollen i ”Vincent van Gogh – Vid evighetens port”. Foto: Scanbox

Vincent van Gogh är flitigt förekommande . I ”Vincent van Gogh – Vid evighetens port” skildrar Julian Schnabel en konstnär som är mer präst än filosofi. Resultatet är en mycket vacker om konstens uppgift att lära oss se världen på nya sätt.

Publicerad

Få personer fantiseras det så mycket om som det missförstådda geniet, kanske är man själv ett? Målaren Vincent van Gogh bör vara alla missförstådda geniers skyddshelgon. Hur är det möjligt att han inte sålde en enda tavla under sin livstid? Hur är det möjligt att ingen såg hur fantastiskt hans måleri var? Ja, utom hans snälla bror Theo då och i viss mån hans vän och kollega Paul Gauguin. van Goghs liv har skildrats på film oräkneliga gånger. Han har spelats av Kirk Douglas, John Hurt, Jacques Dutronc, Tim Roth och Benedict Cumberbatch för att nämna en handfull. Så sent som 2017 kom ”Loving Vincent” en mindre lyckad oljefärgsanimerad film i van Goghs stil som bland annat försökte lösa mysteriet med hans död.

Den amerikanska konstnären och filmregissören Julian Schnabel presenterar inga nya fakta om eller tolkningar av van Goghs välkända livsöde utan koncentrerar sig på vad han ville förmedla med sitt måleri. van Gogh görs inte till någon filosof. Han var snarare präst. Han säger själv att han ser Gud i naturen och att naturen är skönhet. Schnabels mål är att vi ska göra detsamma, se världens skönhet genom målarens ögon.

Annons
Annons
Annons