Annons

Dåden blev ingen vändpunkt

Det har bara gått två år sedan terrordåden på Utøya, men ibland känns det som vi inte har lärt oss någonting av dem. Högerextremism och främlingsfientlighet fortsätter att flytta fram sina positioner, skriver Carin Jämtin och Gabriel Wikström.

Under strecket
Publicerad

Den 22 juli 2011 miste 77 människor livet i terrordåden på Utøya och i Oslo. Det har bara gått två år sedan dess men som med så många andra omvälvande händelser så känns de avlägsna, som om de inträffade i en helt annan tid. Inte bara därför att dåden i sig var så ofattbart grymma och oförståeliga utan också för att livet på så många plan tycks ha gått vidare.

Ur många aspekter är det naturligtvis bra att samhällen och enskilda inte lamslås av ofattbara händelser. Att vi förmår resa oss och leva vidare. Det visar på en grundläggande styrka och en inneboende trygghet att det norska samhället lyckats gå den väg som Jens Stoltenberg direkt efter dåden så tydligt pekade ut när han slog fast att ”vårt svar på våldet är mer demokrati och mer öppenhet, vårt svar på ondska är mer vänskap och vårt svar på hatet är mer kärlek”.

Annons
Annons
Annons