Dabrowski får mig att lämna publicistklubben

Nu har jag bestämt mig; jag avslutar mitt medlemskap i Publicistklubben. Beslutet har vuxit fram gradvis i takt med att jag har blivit allt mer missnöjd med hur PK hanterar sitt uppdrag, det vill säga ”att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt”. Det skriver Martin Halldin, redaktör på tidningen ETC.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sedan jag blev medlem för några år sedan upplever jag att Publicistklubben (PK) gradvis har flyttat gränserna för det så kallade offentliga samtalet i de debatter de arrangerar. När de bjöd in provokatören Lars Vilks, som frotterar sig med den antimuslimska organisationen Sion och Ingrid Carlqvist, redaktör för den påtagligt islamofoba och främlingsfientliga tidskriften Dispatch International, blev jag riktigt bekymrad. När PK senare lät Mats Dagerlind, redaktör för den explicit rasistiska SD-stödda sajten Avpixlat stå i en panel och diskutera näthat blev jag rasande. Men jag behöll mitt medlemskap trots det.

Droppen kom i söndags, när PK-ordföranden Stina Dabrowski deltog i en debatt med politikern Ali Esbati i tv-programmet Agenda. Där pratar Dabrowski om ”en konsesus-elit som misstänkliggör personer som vågar ha kritiska åsikter” om feminism och invandring. Enligt Dabrowski blir man ”anklagad för att vara rasist” när man har åsikter i dessa frågor. Hon säger också att vi ska ”njuta av yttrandefriheten och diskutera alla frågor” och gärna ha ”en mustig debatt”.

Annons
Annons
Annons