Annons

DAB-systemet är ett hot mot svensk radio

Radio-cheferna berättar inte hela sanningen om digital radio. DAB kommer att kosta mycket stora summor att införa vilket i så fall måste bekostas med offentliga medel, skriver Christer Hederström, styrelseledamot i pan-europeiska organisationen Community Media Forum Europe i Bryssel.

Under strecket
Publicerad

Vd:ar för tre radiobolag SR, SBS och MTG pläderar för att vi behöver digitalisera svensk radio och vill att politikerna skall ta ett beslut om detta i maj det vill säga extra medel till SR (
Brännpunkt 6/3). Men de har fel i mycket och undviker berätta hela sanningen om DAB.

DAB handlar om mer än ”digitalisera” nämligen att införa en helt ny sändningsstruktur vid sidan av nuvarande FM-nätet. För detta behöver SR inte bara medel för parallell distribution i kanske ett decennium och för nya radiokanaler (personal, produktionsresurser, lokaler och upphovsrättskostnader för musiken). Detta beräknas enbart för en femårsperiod uppgå till cirka 1 miljard kronor som måste finansieras med offentliga medel (skatt eller tv-avgift). De kommersiella bolagen är inte beredda att investera i DAB-systemet utan räknar med att hänga på den statliga subventionen.

Annons
Annons
Annons