Då tog Lingiaden Stockholm med storm

Lingiaden – ett gigantiskt evenemang som avgjordes två gånger på Stadion: 1939 och 1949.
Lingiaden – ett gigantiskt evenemang som avgjordes två gånger på Stadion: 1939 och 1949. Foto: TT

SvD:s läsare har fina Stadionminnen från olika tider. Här kan ni läsa om allt från fantastiska gymnastiskuppvisningar till klassiska musikkonserter.

Under strecket
Publicerad
SvD om Lingiaden den 28 juli 1949.

SvD om Lingiaden den 28 juli 1949.

Britt-Marie Almströms mamma Margit och moster Erna utanför Stadion 1921.

Britt-Marie Almströms mamma Margit och moster Erna utanför Stadion 1921.

Foto: Privat
Britt-Marie Almström
Foto: Britt-Marie Almström
Lennart Helleday
Foto: Lennart Helleday
Studentkarnevalen 1965.

Studentkarnevalen 1965.

Marie Ekelund.

Marie Ekelund.

Foto: Privat
Annons

Ett stort antal läsare har hört av sig efter senaste gåtan som landade på Stockholms stadion. Ants Tamm var på plats när den storslagna Lingiaden genomfördes på Stadion 1949. Över 13 000 utövare från 17 nationer var på plats under den gigantiska gymnastikuppvisningen som varade i fem dagar. ”Det var den andra Lingiaden, men också den sista. Jag tror mig minnas att jag fick gå upp i tornet. Jag minns Lingiaden som en häftig upplevelse – Idlaflickorna uppträdde.”

Läsaren Hasse är född i mitten av 40-talet och var ofta på Stadion på 1950- och 1960-talet: ”Jag växte upp på Engelbrektsgatan, i ett hus på gården, på den tiden när även icke bemedlade personer bodde på Östermalm. Vi grabbar från gården stod vid ingången till Stadion på Lidingövägen när Djurgården skulle spela en fotbollsmatch. Då kom en vaktmästare från stadion och sa "ni får komma med in för ni ska vara bollkallar!". Jag och min kamrat Anders hamnade bakom målet på ena kortsidan och fick i uppdrag att springa och hämta bollar som gick utanför. På Stadion såg jag även speedway, isracing och ishockey-VM 1954 med min skolklass. Sedan åkte jag själv skridskor på mina bandyrör vid flera tillfällen.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons