Annons
Krönika

Mats Gellerfelt:Då retade jag upp Olof Palme

I maj 1968 ockuperade ett antal studenter vid Stockholms universitet Kårhuset. Dåvarande sociademokratiske utbildningsminister Olof Palme (höger) anlände och försökte tala studenterna till 'rätta'.
I maj 1968 ockuperade ett antal studenter vid Stockholms universitet Kårhuset. Dåvarande sociademokratiske utbildningsminister Olof Palme (höger) anlände och försökte tala studenterna till 'rätta'. Foto: SCANPIX ARKIV
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det har säkert inte undgått någon att det är mycket Olof Palme just nu – biofilm, dokumentär, tv-serie, oräkneliga artiklar. Sannerligen, denna karismatiska gestalt med sitt tragiska öde upphör inte att fascinera. Jag delade inte alltid hans åsikter, men jag kom att beundra honom. Kanske får jag ge mitt bidrag till berättarflödet?

Året var 1968 och jag var maoist i KFML, 16 år gammal. Studenterna vid Stockholms universitet genomförde en bisarr ”ockupation” av sitt eget kårhus i protest mot reformen UKAS. En spansk student som jag inte minns namnet på föreslog ”ockupation”, vilken skedde och sedan blev Anders Carlberg en sorts talman vid talarstolen. Snabbt började det hela spåra ur. De minst sagt extrema, maoistiska rebellerna dök upp och äntrade scenen med Maos lilla röda i nyporna och skanderade ”Mao Tse Tung” i kör. Senare berättade en av dem att man inlett den svenska kulturrevolutionen och jag undrade försynt hur det kunde ske en kulturrevolution när det inte varit någon revolution. Vänsterns urspårning började redan här. Rebellerna gick in i galenskap.

Annons
Annons
Annons