Efter reklamen visas:
Kristina Sandklef Kinas roll i Sverige under 2020 TOPP

”Då kommer Kina rikta in sig på våra kärnkraftverk”

Står vi inför ett uppmärksammat kinesiskt intåg i Sverige? Inte alls, det har redan påbörjats. Däremot kommer vi snart behöva lära oss att tydligare skilja på goda kinesiska investeringar och riskfyllda. Det säger Kristina Sandklef, ekonom och oberoende Kinaexpert, i serien 20 tankar om 2020-talet.

Uppdaterad
Publicerad

När du sätter dig på en tunnelbana eller ett pendeltåg i Stockholm, kör en Volvo, tar expresståget till Arlanda eller ser en film på bio – 2019 är det bara några exempel på svenskarnas vardagliga kontakt med kinesiska bolag.

Givet att nuvarande regering inte verkar intresserad av att öka investeringskontrollerna utöver de som EU kräver kan Kinas roll i Sverige blir mer framträdande under 2020-talet, eftersom direktinvesteringarna sannolikt ökar. Att Sverige är ett frihandelssinnat land med en öppen ekonomi är en stark attraktionskraft för kinesiska investeringar, och vissa prognoser pekar på att Kina på sikt kan gå om USA som exportland för Sverige, så länge den kinesiska statsskulden och tillväxten hålls i schack.