Annons

Tyskland tog efter Midsommarkransen: ”Har inget liknande”

En av de allra första pumparna används här i Midsommarkransen på 1910-talet – till höger platsen i dag. Husen ligger på Aprilgatan. Lösningen på veckans gåta var dock fabriken några kvarter därifrån.
En av de allra första pumparna används här i Midsommarkransen på 1910-talet – till höger platsen i dag. Husen ligger på Aprilgatan. Lösningen på veckans gåta var dock fabriken några kvarter därifrån. Foto: AB Macks arkiv/Johan Lindberg

En stenrik spritkung, en tidningsredaktör, en advokat och en uppfinnare. Fyra svenskar bildade 1916 företaget AB Mack i Midsommarkransen.

– Det är kul att farfars uppfinning lever kvar genom ordet ”bensinmack”, säger sonsonen Urban Alvring.

Under strecket
Publicerad

Så här såg byggnaden ut 1920.

Foto: AB Macks arkiv Bild 1 av 9

Sedan några år tillbaka har bostadsrättsföreningen sett till att det åter står AB Mack på huset som är lösningen på veckans Stockholmsgåta.

Foto: Johan Lindberg Bild 2 av 9
Foto: AB Macks arkiv Bild 3 av 9

Urban Alvring på innergården till huset där AB Mack låg.

Foto: Johan Lindberg Bild 4 av 9

Oscar Andersson var mycket i Tyskland under studieåren – kontakter han sedan utnyttjade för att komma in på tyska marknaden med sin produkt.

Foto: Privat Bild 5 av 9

De översta bilderna visar hur krångligt det vara att tanka innan AB Mack skapade den nya pumpen.

Foto: AB Macks arkiv Bild 6 av 9

Så här ensamt låg fabriksbyggnaden under 1930-talet.

Foto: Stadsmuseet Bild 7 av 9

Urban Alvring på platsen där AB Macks andra fabrik låg, längre västerut på Tegelbruksvägen. Fabriksbyggnaden revs 2005, men ett konstverk minner om platsens forna verksamhet.

Foto: Johan Lindberg Bild 8 av 9
Foto: Privat Bild 9 av 9

Veckans Stockholmsgåta landar i hörnhuset Tegelbruksvägen/Nyborgsgränd/Vattenledningsvägen i Midsommarkransen. Först av drygt 400 läsare med rätt lösning var Peter Grelsson, Lasse Larsson, Olle Sandberg och Anna Falk.

Bensinens framtid diskuteras dagligen, men för 100 år sedan fanns inga grubblerier kring drivmedlet. I just denna byggnad strax utanför Stockholm låg en fabrik som ledde utvecklingen för bensinanvändningen. Det är till och med så att ordet ”mack” – som används för bensinstation – kommer härifrån.

Annons
Annons
Annons