Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Sara L Bränström: Då brister Ingves bostadsbubbla

Riksbankens minusränta

Moody's varning ger flera ekonomer vatten på sin kvarn.
Riksbankschefen Stefan Ingves har under många år varnat för riskerna för en prisbubbla på bomarknaden.
Samtidigt är minusräntan en bov i dramat.

[object Object]
Ingves har länge varnat för en prisbubbla. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Moodys varning för att en extremt lågt hållen ränta innebär ökade risker att bygga upp en bobubbla i Sverige är på intet sätt något nytt.

I fjol pekade Internationella valutafonden IMF på behovet av åtgärder för att svalka av den heta svenska bomarknaden. Ekonomerna vid IMF välkomnade amorteringskravet, men ansåg att att detta i sig inte var någon tillräcklig åtgärd för att komma till rätta med skenande utlåning och stigande bostadspriser. IMF föreslog bland annat att politikerna borde se över ränteavdraget.

Även från Riksbankschefen Stefan Ingves och från andra i riksbanksdirektionen har varningarna duggat tätt. I princip har frågan aktualiserats för varje räntesänkning som Riksbanken har gjort. Varningarna har intensifierats sedan Riksbanken bytte fot, efter att politikerna gett makrotillsynen till Finansinspektionen.

Annons
X

Givetvis har en förändring av ränteavdraget funnits med som ett av de verktyg som Ingves pekat på att politikerna borde ta till. Är det någon gång som det är klokt att se över ett ränteavdrag så är det när räntan är så låg att den ligger på minus.

Han brukar förvisso tala om att det behövs en arsenal av åtgärder för att minska hushållens ökade skuldsättning. Det nuvarande bolånetaket och det kommande amorteringskravet är inte tillräckligt.

Ännu har intresset från politiken att ändra ränteavdrag varit svalt. Finansministern Magdalena Andersson har gång efter annan motsatt sig att röra avdraget.

Oavsett Ingves varningar så är det ju precis så som Moodys påpekar – att Riksbankens agerande, att hålla räntan på minus – riskerar att stjälpa den finansiella stabiliteten om huspriserna skulle rutscha nedåt.

Detta var också något som Bank of England guvernören Mervyn King och amerikanske ekonomen Marvin Goodfriend pekade på i den rapport om Riksbanken som presenterades för ett par månader sedan.

De kritiserade Riksbanken för att alltför fokuserat jaga sitt inflationsmål med risk för att skapa en kreditbubbla. Istället rekommenderade de en mindre aggressiv penningpolitik och en tydligare roll vid ekonomiska hot som hushållens skuldsättning.

Så länge varken räntan stiger eller politikerna på allvar vidtar åtgärder, exempelvis genom att förändra ränteavdraget successivt, så kommer priserna på bostäder stiga och riskerna för en överhängande bobubbla kvarstår – tills dess att något oväntat och drastiskt händer i ekonomin. Då brister den.

Håll dig uppdaterad – få SvD Näringslivs nyhetsbrev

Anmäl dig här

Annons
Annons

Ingves har länge varnat för en prisbubbla.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X