Annons
X
Annons
X

”Då är man ju dum om man går ut och jobbar”

Inga Lantz, tidigare riksdagsledamot för vänsterpartiet, verkar ha en harmonisk tillvaro. Tiden går åt till att måla färgglada tavlor, skriva och fotografera. Och kommunicera telepatiskt med djur. ”Jag sitter på golvet i ett rum tillsammans med djuret och läser djurets tankar i form av just tankar eller ord eller känslor” berättar hon på sin hemsida. ”Lättast är att kommunicera med hästar, därefter hundar och sedan kommer katter, som ibland håller på sin integritet och vägrar att deltaga.”

Inga Lantz har 33792 kronor i månaden i inkomstgaranti alltsedan hon slutade sitt riksdagsuppdrag 1988, och det är därför hon och andra gamla riksdags- ledamöter intervjuades i TV3:s Insider i torsdags.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Jag har fått en ekonomisk trygghet sedan jag slutade i riksdagen”, säger Lantz. ”Så att jag har kunnat måla, kunnat skriva – ja, levt ett gott liv.”

  Annons
  X

  Det finns ingen större anledning att bråka om politikernas löner och avtalsförhållanden. Självfallet ska de ha bra betalt, och ersättningsnivåerna ska inte vara ett hinder för den som vill engagera sig.

  Men syftet med inkomstgarantin, enligt lagen om den, är att skapa ekonomisk trygghet för en avgången ledamot ”i den omställningssituation som uppstår” när uppdraget tar slut. ”Garantin är inte avsedd som en varaktig försörjning”, säger lagen.

  Reportaget i Insider visar vad som händer när man bygger system utan incitament, försäkringar utan bortre parenteser eller helt enkelt litar blint på folks goda vilja.

  ”Ha,ha, ha... Du menar att jag skulle söka jobb! Eller vadå?”, svarar Vivianne Gerdin, riksdags- ledamot för centerpartiet fram till 2006, som får 38980 kronor i månaden i garanterad inkomst.

  Insiders reporter Stefan Wahlberg har förberett sig väl, och visar de tillfrågade politikerna att arbetsförmedlingen listar flera lediga jobb i rätt yrkeskategori, i närområdet dessutom. Men icke.

  ”Är jag då berättigad till, efter de regler som har varit i riksdagen, att få den här garantin, då är man ju dum om man går ut och jobbar, och söker ett jobb”, säger Maud Ekendahl, fram till 2006 riksdagsledamot för moderaterna med månatlig inkomstgaranti om 33665 kronor.

  Människor är kanske som de är. Men förklaringarna antyder att det finns metoder att komma åt beteendet. ”Jag följer ju bara det regelverk som är”, säger Sören Lekberg, socialdemokratisk riksdagsledamot till 2002, med garanterade 33863 kronor i månaden. ”Det är ju reglerna det handlar om”, svarar kristdemokraten Ulf Björklund, 32034 kronor, som slutade i riksdagen 2002. ”Jag kan ju inte hjälpa att reglerna är som de är.”

  Tillåtande regelverk föder överutnyttjande. Även hos den välbeställde. Det borde även riksdagspolitiker kunna förstå.

  ”Steget från riksdagsbänk till djurkommunikation är ganska långt”, skriver Inga Lantz på sin hemsida. Men jag är inte så säker på att väljarna alltid håller med om det.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X