Annons
X
Annons
X

Då är helgens badväder bäst

Någon riktig sommarvärme finns inte i sikte. Helgens väder är fortsatt växlande i hela landet med lägre temperaturer än normalt. Morgontimmarna bjuder däremot på sol.

Ännu inget riktigt sommarväder i sikte.

Ännu inget riktigt sommarväder i sikte. Foto: SCANPIX

Största chanserna till badväder i helgen har den riktigt morgonpigge.

– Men redan vid niotiden börjar stackmolnen bulla upp sig, sedan blir det alldeles mörkt och efter det kommer regnet, säger Martin Hedberg, meteorolog på vädertjänsten Klart.

Under morgondagen sveper ett nytt regnområde in över Götaland och det väntas åska både i Västerbotten och i Småland.

Annons
X

Vädret i helgen och framöver ser ut att fortsätta på samma ostadiga tema som sommaren haft hittills.

– Det blir ingen förändring. Alla får sin beskärda del av lite sol, lite regn och lite moln. Folk borde nästan ha vant sig vid det här vädret i år eftersom det egentligen inte varit varmt sedan i mars, säger Martin Hedberg.

Temperaturen nu i juli ligger i snitt 3-4 grader under normalt juliväder.

Sommaren har även bjudit på en hel del skyfall - då regnmängden varit mer än 50 millimeter på en timme. En färsk kartläggning från SMHI har också visat att antalet skyfall i Sverige har blivit allt fler och mer intensiva sedan år 1900.

Martin Hedberg poängterar att skyfallen i Sverige kan ha sitt ursprung någon annanstans. Därför kan det vara både kallare och regnigare samtidigt även om det är den stigande medeltemperaturen som triggar ökande nederbörd.

– Medeltemperaturen har stigit över hela jorden och det hydrologiska kretsloppet har blivit intensivare. Att vi får fler skyfall här nu kan också bero på att väderområden har förflyttat sig.

Annons
Annons
X

Ännu inget riktigt sommarväder i sikte.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X