Annons

Då är elbilen bästa tjänstebilen

Bilmarknaden förändras – nu har en majoritet av alla nya tjänstebilar i Sverige någon form av elektrifiering
Bilmarknaden förändras – nu har en majoritet av alla nya tjänstebilar i Sverige någon form av elektrifiering

Bilindustrin går allt mer mot elektrifierade fordon och en majoritet av alla nya tjänstebilar i Sverige har någon form av elektrifiering. Vanligast är laddhybrider – även om rena elbilar nu kommer på bred front. Utvecklingen går snabbt och för många företag och tjänstebilsförare är elbilen den miljömässigt och ekonomiskt mest fördelaktiga.

Vilka förutsättningar har du att ladda elbilen?

Vilka förutsättningar har du att ladda elbilen?

Många bilister känner sig osäkra inför övergången till elbil. Vanliga frågetecken är laddningsmöjligheter och räckvidd. Samtidigt visar en brittisk undersökning att 91 procent av elbilsägarna var nöjda med bytet och absolut inte kunde tänka sig att gå tillbaka till en bil med förbränningsmotor. Tjänstebilsföretaget CarPay Fleet har sammanställt förutsättningarna för elbil idag.

Ren batteridrift

En elbil körs endast på el och har ingen förbränningsmotor. Därför släpper elbilen ut noll gram koldioxid under körning. Med den elmix vi har i Sverige så är det totala koldioxidavtrycket mycket lågt. Elbilen har en eller flera elmotorer som drivs av ett laddbart batteri. De flesta modeller på den svenska marknaden har en räckvidd på cirka 25–60 mil, och här går utvecklingen mot allt längre räckvidder.

Vilka förutsättningar har du att ladda elbilen?

Vilka förutsättningar har du att ladda elbilen?

Attraktiv totalekonomi

Det högre inköpspriset för en elbil uppvägs av andra fördelar. Bonusen är 70 000 kr och skatten låga 360 kr/år. Förmånsvärdet reduceras ner till motsvarande bilmodell utan miljöteknik. Elkostnaden är avsevärt lägre än att tanka bensin eller diesel. Volvo XC40 elbil drar 2 kWh per mil vilket ger en kostnad på cirka 4 kr/mil. Bensindrivna XC40 T3 har en bensinförbrukning på 0,74 l/mil och kostar då cirka 10,73 kr/mil, alltså mer än dubbelt jämfört med elbilen. Ett annat plus för elbilen är att servicebehovet – och därmed kostnaderna – är lägre.

Vilka förutsättningar har du att ladda elbilen?

Ladda hemma eller på jobbet

Den kanske viktigaste förutsättningen för ett smidigt liv med elbil är att kunna ladda hemma eller på jobbet. Alltså då bilen står parkerad under flera timmar och kan ta emot laddning. För att ladda smidigt och säkert hemma behövs en laddbox. Sedan årsskiftet gäller nya regler där den som installerar privat får göra ett avdrag motsvarande ROT för arbete och material. Att företaget bekostar installationen är därför inte att rekommendera, eftersom föraren då förmånsbeskattas för detta.

Elbil på långresa

Det finns oftast möjlighet att snabbladda elbilar på vanliga tankstationer. I de flesta fall räcker det med en halvtimmas laddning för att komma upp i 90 procent laddning, vilket är det som rekommenderas. Antalet stationer växer i rasande takt och betallösningarna utvecklas lika fort. Detta gör att även långresor med elbil går att göra snabbt och smidigt.

Annons
Detta är en annons från CarPay, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.