Cypern ska sälja guld för 400 miljoner euro

Cypern planerar att avyttra guldreserver till ett värde av 400 miljoner euro, motsvarande runt drygt 3,3 miljarder svenska kronor. Det handlar om ett av många delkrav från den så kallade trojkan, så att det ekonomiskt kantstötta öriket ska få sina nödpengar.

Under strecket
Publicerad
PETR DAVID JOSEK
Foto: PETR DAVID JOSEK
Annons

Det är bland annat amerikanska CNBC:s sajt som fångats av nyheten att Cypern nu är på väg att sälja merparten av sina guldreserver - som en del i den räddningsaktion som ska få öriket på fötter igen. Försäljningsplanen för den ädla metallen finns med i ett dokument som tagits fram av EU-kommissionen tillsammans med den Europeiska Centralbanken, ECB - det vill säga två tredjedelar av trojkan som i övrigt består av den Internationalla Valutafonden, IMF.

Att avyttra tio ton guld är, kan man tycka, en stor transaktion. Men metallanalytikern, Matthew Turner, på den australiska investmentbanken pekar på att ungefär lika mycket mängd guld brukar komma ut på marknaden varje vecka i snitt. Det är däremot ytterst ovanligt att ECB-länder säljer sådana mängder. Den största försäljningen under senare år, enligt CNBC, är Frankrikes försäljning av 17,4 ton och då skedde avyttringen under ett tidsspann som sträckte sig över hela första halvan av 2009.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons