Annons

Peter Schantz:Cyklisterna får hjulen att snurra

I dag offentliggör FN-organet WHO ett unikt redskap för hälsoekonomiska bedömningar av cykling. Efter en sensationell norsk rapport om cyklingens ekonomiska nytta gick WHO igenom 16 engelskspråkiga studier. 15 av dem visade på större nytta än kostnad.

Publicerad

Under människosläktets utveckling har förflyttningar mellan olika platser utgjort en stor del av människans totala fysiska aktivitet. Så är det även idag i många länder. I till exempel Tianjin, Kinas tredje största stad med 9 miljoner invånare, gick eller cyklade 94 procent av befolkningen till arbetet för några år sedan. I snitt tog färden 30 minuter i en riktning, och 65 procent av befolkningen utförde ingen annan form av fysisk aktivitet på fritiden. Även i Sverige var för bara ett drygt halvsekel sedan fysiskt aktiva transporter en del av vår svenska normalitet. Bland LM Ericssons 5 000 anställda år 1949 cyklade 3000 till arbetet, medan 950 promenerade och 1000 åkte kollektivt. Endast 50 tog sig till jobbet med någon annan form av motorfordon. Men snart skulle denna tidstypiska bild tona bort i Sverige. Och sedan något decennium har motsvarande förändring inletts i Kina.

Vart tog då all fysisk aktivitet vägen i Sverige? Svaret är att åtminstone en del av nedgången kompenserades av mer fysisk aktivitet under andra delar av fritiden. Därtill stöttades den av ett samhälle som byggde anläggningar för idrott, friluftsliv och rekreation som en del av dess omsorg om medborgarnas välbefinnande. Dessa ambitioner hade etablerats redan före and­ra världskriget och lett till bland annat inköp av stora friluftsområden nära tätorterna. Efter kriget gav en stark ekonomi parad med välfärdsideologin ytterligare kraft åt denna yttring av moderniteten. Samtidigt tog den sig då delvis nya uttryck. När linggymnastikens tid var passé behövdes nya rörelseformer för människor. Och arenor för dem. Konditionsträningen skulle delvis bli svaret på dessa behov. Och kanske var det därför som det anlades så många motionsspår i Sverige under 60- och 70­talen.

Annons
Annons
Annons