Annons

Cykla längs tidlösa stigar

Snirkliga cykelstigar, ett ­tidlöst tempo och magnifik mat i det lilla. Det inre av Istrien – halvön i norra Kroatien – är helt ­enkelt som gjort för att trampa sig runt på.

Under strecket
Publicerad

Det kroatiska landskapet i Istrien, halvön i norra Kroatien, rymmer bergsbyar och sinrika stigar passande att trampa runt på.

Landskapet tillhör Kroatien, gränsar till Slovenien men känns mest italienskt.

Foto: MAURO RONGIONE

Istrien är en smältdegel av kulturer. Landskapet tillhör Kroatien, gränsar till Slovenien men känns mest italienskt. Cykla runt mellan befästa bergsbyar och hör folk tala ömsom kroatiska, italienska eller tyska. När Venedig förlorade makten till Österrike-Ungern år 1815, lärde sig invånarna tyska. Istrien skulle bli italienskt ännu en gång efter första världskriget, innan Jugoslavien la vantarna på landskapet efter andra världskriget.

Självförsörjande bergsbor som levde på vin- och olivodling var inte öststatskommunismens melodi. President Tito behövde folk till fabrikerna i städerna, och byarna i det inre av Istrien tömdes på invånare. Känslan är fortfarande stark av att klockorna tycks ha stannat någon gång kring 1950. Här, där bergen behagfullt bullar upp sig, göms skärvor ur det förflutna.

Annons
Annons
Annons