Annons
X
Annons
X

Cykelstjärnan Contador dopad

Cykelsportens störste stjärna Alberto Contador är dopad och avstängd under utredning.

Av AFP, TT
(uppdaterad)
Alberto Contador.
Alberto Contador. Foto: AP

Hans agent skyller nu allt på förgiftad mat.

Även Ezequiel Mosquera har testat positivt för ett förbjudet ämne, uppger Internationella cykelförbundet. Enligt spanska sporttidningen Marca ska ytterligare en cyklist i Xacobeo-Galicia-stallet vara dopad.

Spanjoren Alberto Contador har vunnit Tour de France 2007, 2009 och 2010. Det var i samband med årets seger som han testade positivt för det förbjudna medlet clenbuterol, som hjälper till att öka syreupptagningsförmågan. Contador lämnade urinprovet under en vilodag den 21 juli och hävdar nu att han måste fått i sig ämnet genom mat som någon preparerat.

Annons
X

”Experter som anlitas har signalerat att matförgiftning är orsaken till det här fallet, särskilt när man tar med i beräkningen hur många dopningsprov som Alberto Contador lämnade under Tour de France”, skriver Contadors agent Jacinto Vidarte i ett pressmeddelande.

Mängden clenbuterol var 400 gånger mindre än vad antidopningslaboratorier behöver kunna upptäcka, därför vill Internationella cykelförbundet utreda fallet vidare innan den 27-årige Contador får ett tidsbestämt straff. Antidopningsbyrån Wada hävdar dock att det inte finns någon undre gräns för vad som är dopning, hur små än mängderna är.

Contador informerades om dopningsprovet den 24 augusti och valde sedan att avsluta sin säsong. Han är nu avstängd i väntan på utredningen och får inte tävla under pågående cykel-VM i Melbourne.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Geelong TT-AFP

  Annons
  Annons
  X

  Alberto Contador.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X