Annons

Cyclocross i närbild

Publicerad
Stockholm cyclocross äger rum i Kungsträdgården lördag den 29 oktober. SvD:s fotografer Staffan Löwstedt och Joakim Ståhl åkte till Kumla i början av oktober för att titta närmare på sporten.
Stockholm cyclocross äger rum i Kungsträdgården lördag den 29 oktober. SvD:s fotografer Staffan Löwstedt och Joakim Ståhl åkte till Kumla i början av oktober för att titta närmare på sporten. Foto: STAFFAN LÖWSTEDT

Stockholm cyclocross äger rum i Kungsträdgården lördag den 29 oktober. SvD:s fotografer Staffan Löwstedt och Joakim Ståhl åkte till Kumla i början av oktober för att titta närmare på sporten.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 1 av 10

Cyclocross är en ganska ny sport i Sverige och har sin början längre söderut i Europa. Den började som ett sätt att förlänga cykelsäsongen.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 2 av 10

Stockholm cyclocross i Kungsträdgården lördag den 29 oktober körs på en 2100 meter lång bana.

Foto: JOAKIM STÅHL Bild 3 av 10

Stora nationer inom cyclocross är Belgien, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien och USA.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 4 av 10

Tävlar gör man på varvbana med varvtid på 5-10 minuter. I elitklasserna ligger den totala tävlingstiden på ca 60 minuter.

Foto: JOAKIM STÅHL Bild 5 av 10

Cykelramarna är ofta byggda med horisontella överrör där kablage och vajrar är dragna på ovansidan av överröret. Detta för att tävlingsmomenten ofta innebär att cykeln måste bäras över plankhinder, trappor eller andra hinder.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 6 av 10

Underlaget på Stockholm cyclocross är en blandning av grus, kullersten, betongplattor och asfalt.

Foto: JOAKIM STÅHL Bild 7 av 10

Trapphinder, plankhinder och sandhinder finns ofta längs banan för att skapa tempovariation

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 8 av 10

Cykeln man använder är gjord för tävling i enklare terräng. Förenklat kan cykelcrossen förklaras som en landsvägscykel (racer) med mer robusta hjul och bromsar. Cykeln måste ha bockstyre.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 9 av 10

Tävlingen i Kungsträdgården i helgen ingå i en nationell tävlingsserie i Sverige som har funnits sedan 2006. Cupen består av 15 deltävlingar. För Prestige samt Superklass räknas de nio bästa resultaten med i slutställningen.

Foto: JOAKIM STÅHL Bild 10 av 10
Annons
Annons
Annons
Annons