Annons

Ghost in the shellCyberpunkig mangafantasi för fans av digital action

Foto: Paramount Pictures

Varför ser huvudpersonen i ”Ghost in shell” ut som en västerländsk filmstjärna när hennes ande innanför skalet är asiatisk? Filmen har kritiserats för så kallad ”vittvättning” men poängen med skalet i just det här fallet är ju att det är just – ett skal.

Under strecket
Publicerad

Hon kallas för Major och hon är både människa och maskin samtidigt: en mänsklig hjärna, rentvättad från alla minnen från en tidigare tillvaro, och en helt och hållet syntetisk kropp, försedd med extraordinära färdigheter – typ: superhjälte – och ändå inte oangenäm för ögat (vilket kameran nogsamt noterar). Hon ägs av ett bolag i säkerhetsbranschen och används som ett vapen i kampen mot terrorism. Hon spelas av Scarlett Johansson och bär hela denna cyberpunkiga mangafantasi på sina bedrägligt späda axlar.

Men vem är hon? Det vill säga: ”egentligen”? Frågan om identitet och ursprung är den puls som dunkar under filmens alla actionsekvenser, men eftersom vi befinner oss i en högteknologisk men ändå hyfsat nära framtid formuleras frågan futuristiskt i form av ett ”Vad är du?”, underförstått (eller för all del även uttalat): människa eller maskin eller kanske bägge delarna? I ”Ghost in the shell” har man små jack i nacken, ingångar genom vilka man uppgraderar sig digitalt och/eller kemiskt. Man kommunicerar telepatiskt, men om man inte passar sig kan man bli hackad av externa aktörer med en agenda som eventuellt är ondskefull.

Annons
Annons
Annons