Cyberhumorn har ersatt fikaskämten

Under strecket
Publicerad
Annons

Internet skapades av statliga tjänstemän inom militären och utvecklades av studenter på högskolor. Syftet var snabb och seriös kommunikation. Fyrtio år senare framstår nätet mer och mer som en universell lekstuga.
Visserligen kommer hela tiden nya nättjänster som ska underlätta och effektivisera vårt liv. Vi uppmanas att boka resor, bio och teater samt handla mat, prylar och kläder på Internet. Några saker som enklare bankärenden och bostadsletande har slagit igenom. Men de flesta tjänster på nätet används sporadiskt av en liten grupp entusiaster.

Humorn däremot frodas i cyberrymden. Skratten ekar högt där ute, eller snarare på kontoren framför dataskärmarna. Och i takt med den tekniska utvecklingen blir skämten allt mer avancerade - från enklare texter till roliga stillbilder och nu korta filmsnuttar, ofta i slapstick-genren.
Men var kommer allt tok ifrån?
Upphovsmannen eller kvinnan är nästan alltid väldig svår att spåra. Klart är i alla fall att det precis som med det mesta inom cyberkulturen handlar om ett slags icke-kommersiell undergroundverksamhet där äran är viktigare än pengar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons