Cyberhotet större än någonsin

Colonial Pipelines oljeledningar från raffinaderierna i Texas, som står för 45 procent av all bensin, diesel, villaolja och flygfotogen som konsumeras i nordöstra USA, har stängts efter en cyberattack. Arkivbild
Colonial Pipelines oljeledningar från raffinaderierna i Texas, som står för 45 procent av all bensin, diesel, villaolja och flygfotogen som konsumeras i nordöstra USA, har stängts efter en cyberattack. Arkivbild Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Cyberangrepp och dataintrång – som attacken som slagit ut en av USA:s viktigaste oljeledningar i helgen – blir allt vanligare och allt skadligare.

Problemet har ökat dramatiskt på senare år, även i Sverige, enligt säkerhetsexperten Marcus Murray.

Under strecket
Joakim Goksör / TT
Publicerad
Annons

Flödet i Colonial Pipelines oljeledningar – från raffinaderier vid Mexikanska golfen till konsumenter, företag och myndigheter i östra och södra USA – kan i bästa fall skruvas på manuellt igen om några dagar. Men det kan ta veckor eller månader att få ordning på IT-skadorna efter fredagens cyberangrepp.

Kranarna har strypts efter en så kallad ransom ware-attack, där angriparen – troligen en grupp som kallar sig Darkside – har krypterat avgörande information på Colonial Pipelines servrar och begärt en okänd lösensumma för att ge företaget tillgång till sin data igen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons