”Cyberattackerna visar vår sårbarhet”

Reaktionen på lördagens nedsläckning av mediesajter har främst blivit att medierna måste öka sitt digitala skalskydd. Problemet är dock mycket ­bredare än så, skriver Olle Wästberg.
Reaktionen på lördagens nedsläckning av mediesajter har främst blivit att medierna måste öka sitt digitala skalskydd. Problemet är dock mycket ­bredare än så, skriver Olle Wästberg. Foto: Lars Pehrson

Angreppet mot medierna i Sverige kom bara några dagar efter att Säkerhetspolisen varnat för såväl it-angrepp som destabiliserande ryktesspridning och desinformation. Vad som nu krävs är inte enskilda åtgärder här och där utan ett stort grepp, skriver Olle Wästberg.

Under strecket
Publicerad

Olle Wästberg.

Foto: Leif R Jansson/TT
Annons

Under onsdagen träffar kultur- och medieminister Alice Bah Kuhnke och inrikesminister Anders Ygeman de stora medieföretagen för att disku­tera it-säkerheten efter lördagens attack mot medier och infrastrukturföretag.

Det är bra och snabbt agerat. Reaktionen på lördagens nedsläckning av mediesajter har främst blivit att medierna måste öka sitt digitala skalskydd. Problemet är dock mycket bredare än så. Vi har helt enkelt inte anpassat oss till de nya hot­bilderna i det digitaliserade samhället.

Annons
Annons
Annons