Annons

Custos en blek kopia

Förvaltnings AB Johnson Pump byter namn till Custos. ”Motivet till namnbytet är att bättre beskriva företagets affärsmodell som liknar Cardo och Hexagon.” En central del i den modellen verkar vara att byta och återanvända namn. De tre investmentbolagsnamnen erbjuder en synnerligen berikande vandring i svensk börshistoria.

Publicerad

Det som i dag heter Förvaltnings AB Johnson Pump är i sammanhanget en ytterst marginell företeelse. Dagens förnamnstillägg Förvaltnings AB har inte särskilt många månader på nacken. Tidigare än så hette bolaget TMT One och var ett misslyckat försök från H&Q-sfären att haka på IT- och riskkapitaltrenden. Finansmännen Hagströmer och Qviberg har visat sig mer framgångsrika med omstuvade investmentbolag som Öresund och Custos och omstuvade och ständigt namnåtervinnande fastighetsbolag som Fabege, Drott och Wihlborgs.

Marginalspelaren Johnson Pump, även det för övrigt ett återvunnet gammalt börsnamn, ikläder sig nu alltså helt andra anor med namnet Custos.
Det är en gammal börspensionär som åter får träda i tjänst. Custos grundades ursprungligen 1937 av Skandinaviska Banken. I koncernen samlades stora tillgångar som plockats ihop efter Kreugers krasch.
Maktmässigt nådde bolaget toppen på 1980-talet. Custos var då en sammanhållande länk i den så kallade hajbur som tjänstemannabolagen Volvo och Skanska byggt upp.

Annons
Annons
Annons