Cukurova-gruppen betar av sin miljardskuld

Turkiska Cukurova Group, storägare i mobiloperatören Turkcell, fortsätter att betala tillbaka delar av sin mång- miljardskuld. Företaget har betalat en miljard dollar till den turkiska staten rapporterar Bloomberg News.

Under strecket
Publicerad
Annons

Inbetalningen innebär att Cukurova nu har betalat totalt nästan 5 miljarder kronor. Det hårt skuldtyngda bolaget, som leds av Mehmet Emin Karamehmet ordförande i Turkcell, är skyldig staten och Yapi & Kredi Bank drygt 30 miljarder kronor. Cukurovas plötsliga betalningsvilja kommer efter överenskommelsen med ryska Alfa Group i förra veckan.

Bland annat innebär överenskommelsen att Alfa Group får köpa de Turkcellaktier som Telia Sonera har blivit snuvade på i och med att Cukurova Group har backat från det avtal Telia Sonera och Cukurova slöt i slutet av mars. Avtalet skulle innebära att Telia Sonera gick från 37 till 64 procent av aktierna i Turkcell.
Alfa Groups överenskommelse med Cukurova är uppdelad i två delar, enligt uppgifter som har offentliggjorts. Dels får Cukurova låna cirka 13 miljarder kronor av Alfa, dels ger Cukurova Turkcellaktier till Alfa värda cirka 12 miljarder kronor. Det senare innebär att Alfa Group blir ny storägare i Turkcell med 13 procent av aktierna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons