Annons

Cuf: Har politikerna glömt vår integritet?

Louise Grabo.
Louise Grabo. Foto: Pressbild

I det nya förslaget om datalagring saknas skydd för den personliga integriteten och det finns inga spärrar mot maktmissbruk. Det skriver Louise Grabo, Centerpartiets ungdomsförbund.

Under strecket
Publicerad

Nästa vecka röstar riksdagen om det nya datalagringsdirektivet. Lagen har nu skrivits om efter att det 2016 kom en dom från EU-domstolen om att svensk datalagring bryter mot EU-rätten. EU-domstolen menade att datalagring bör ske för att bekämpa grova brott, men inte för att lagra alla medborgares data om alltifrån dina samtal och var du befunnit dig till dina sökningar på internet. Denna typ av datalagring bedömer EU-domstolen som en kraftig inskränkning i privatlivet som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle. Det är skarpa formuleringar från en så hög instans som EU-domstolen och man hade kunnat hoppas att regeringen skulle se till att göra stora ändringar för att värna integriteten i den uppdaterade propositionen. Dessvärre verkar det inte bli så.

I det nya förslaget om datalagring vid brottsbekämpning tvingas fortsatt alla internetoperatörer och leverantörer av kommunikationstjänster att lagra data trots att du som medborgare aldrig begått ett brott. I regeringens förslag skjuter man frågan om lagringstider, alltså hur länge medborgares data får sparas, till ansvarig myndighet och har hittat ett kryphål för att kunna lagra persondata längre än tidsgränsen säger. Att inte sätta några skarpa gränser för hur länge vanliga medborgares data får lagras är slappt, rättsosäkert och omotiverat integritetskränkande. Att samla data ökar givetvis även risken för att den hackas och sprids.

Annons
Annons
Annons