Annons
X
Annons
X

Cuf: Bra att S pressas till mer human flyktingpolitik

Det är välkommet att SSU nu vill sätta mer press på Socialdemokraterna för att få partiet att verka för ett hållbart och solidariskt normalläge i flyktingpolitiken. Men fina paroller om att Sverige ska vara ”världsbäst” på integration måste följas av konkreta förslag, skriver Magnus Ek, förbundsordförande för Cuf, i en replik.

Magnus Ek, förbundsordförande för Cuf
Magnus Ek, förbundsordförande för Cuf Foto: Pressbild

REPLIK | FLYKTINGPOLITIK

När asylpolitiken stramades åt rättfärdigade regeringen det med att systemen var ansträngda. Efter detta narrativ om systemkollaps har dock systemreformerna lyst med sin frånvaro. Om Sveriges samhällssystem är bräckliga, var är då förslagen för att göra mottagningssystemet mer flexibelt och robust, sänka trösklarna till arbetsmarknaden, och skapa fler jobb och bostäder? Det är här SSU måste pressa Socialdemokraterna, så att vi aldrig mer stänger oss mot omvärlden.

Permanenta uppehållstillstånd räcker inte, även om det är en god sak. LO och S verkar nu acceptera lägre ingångslöner, som de först kallade “apartheidpolitik.” Men arbetsmarknaden behöver mer för att öppnas upp för unga och nyanlända. Lägre anställningskostnader genom sänkta arbetsgivaravgifter och en konkurrensutsatt Arbetsförmedling bör vara nästa steg, liksom att ta efter C-förslaget om ingångsföretag för att ge individen större möjlighet att själv ta sig in på arbetsmarknaden.

Efter att bullerreglerna lättats bör man verka för tillåtande detaljplanering, lättat strandskydd samt fokusera på hur alla kan efterfråga boende i ett system med marknadshyror, utan hyresreglering. Så kan det byggas mer, i hela landet.

Annons
X

Vågar man inte ta i jobb- och bostadsfrågorna kan man se till att kommunerna, mot ersättning, får ta ett större ansvar för flyktingmottagandet, och upprätta ett sponsorskapssystem efter kanadensisk modell, där civilsamhället kan ta ett mer formellt ansvar för integrationen.

Jag är verkligen glad över att SSU vill pressa moderpartiet mot en mer human och hållbar flyktingpolitik. Men vill man verkligen gå från att stänga gränser till att värna människor, så måste system förändras. Även de system socialdemokratin byggt upp.

Magnus Ek

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf

  Annons

  Magnus Ek, förbundsordförande för Cuf

  Foto: Pressbild Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X