Annons
X
Annons
X

CSN-regler om återkrav slår snett

Studielån | Studenterna läser heltid och följer kursplanen. Ändå får de återbetalningskrav på tusentals kronor från CSN och hot om polisanmälan. Nu kräver flera tekniska hög- skolor att CSN drar tillbaka kraven och ser över rutinerna som drabbat hundratals studenter runt om i landet.

(uppdaterad)
Foto: TOMAS ONEBORG

Tanken är att med skärpta kontroller komma åt studenter som fått fullt studiemedel utan att ha registrerat sig för heltidsstudier. Problemet är att CSN:s definition av heltidsstudier i vissa fall skiljer sig från högskolornas.

Högskolorna summerar poängen varje helår, medan CSN räknar per termin. Det kan göra att heltidsstudenter kan se ut att vara deltidsstudenter vissa terminer för att kurserna är fördelade så.

Under våren har hundratals studenter som läst enligt sina program fått återbetalningskrav på flera tusentals kronor.

Annons
X

– För de flesta rör det sig om runt 10 000 kronor, men vi har fått in ett fall på 42 000 kronor. Det är mycket pengar för de som inte har några, säger Tobias Porserud, ordförande för KTH:s studentkår.

Kontrollen, som är den mest omfattande hittills, är tänkt att behandla 32 500 ärenden och berör de studenter som fått fullt studiemedel hösten och våren 2009.

Hittills har man beslutat om 4 500 ärenden som resulterat i 1 500 återkrav på totalt 15 miljoner kronor. Av dessa kommer cirka 145 fall resultera i utredning om bidragsbrott, enligt Markus Siitonen, utredare på CSN.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Däremot kontrolleras inte studenter som registrerat sig på kurser som man sedan inte fullföljt, något som gjort att många av de drabbade heltidsstudenterna känner sig orättvist behandlade.

  – Med ett sådant system är det ju nästan som att fusk premieras medan ärliga studenter sätts på pottkanten, säger kemiteknik- studenten Jenny Fagerland.

  Flera studenter som SvD pratat med har reagerat starkt på hoten om en eventuell polisanmälan.

  – En obehaglig känsla, säger Kristine Bergert, som studerar ekonomi.

  CSN drog senare tillbaka formuleringen och bad om ursäkt. Återbetalningskraven stod där-emot kvar. Kraven kommer extra olägligt med tanke på att studiemedlet är lägst i maj, mellan 2 035 kr och 4 070 kronor.

  – Knappt så att det räcker till hyran, säger Peter Grundström, även han ekonomistudent vid KTH.

  När han överklagade sitt återbetalningskrav på 6 300 kronor till överklagansnämden fick han avslag med motiveringen att CSN följt studiemedelslagen. Peter Grundström ringde då till utbildningsdepartementet där man gav honom två förslag: söka nåd hos regeringen, eller kräva pengarna av KTH. Två långskott, tillade man.

  I dag säger Karin Pilsäter (FP), statssekreterare på utbildningsdepartementet, till SvD att man tycker situationen är olycklig, samtidigt som regelverket för studiestödet är tydligt.

  – Det har skett en felaktig utbetalning och den måste man betala tillbaka.

  I första hand tycker hon att det är högskolorna som måste se över sina rutiner. Att ändra regelverket ser hon som en absolut sista lösning.

  För att informera om regelverket har CSN nu kallat representanter för KTH, Chalmers samt Linköping och Luleås universitet som är några av de berörda högskolorna till samverkansmöte den 17 juni. Men enligt Markus Siitonen på CSN ändrar mötet inget för de studenter som redan fått kravbrev.

  – Syftet är att i den mån det finns utrymme i lagen försöka undvika att det blir olyckligt för studenterna i framtiden, vi vill tillsammans med högskolorna hitta en varaktig lösning på problemet, säger Markus Siitonen.

  Peter Gudmunsson, rektor på KTH, är förvånad över att kravbreven skickats ut innan mötet ägt rum.

  – Det är helt oacceptabelt. Vi tycker att det är ett stelt och byråkratiskt synsätt, speciellt eftersom det handlar om studenter som studerar heltid och inte fuskat på något sätt.

  Han kräver att CSN skjuter på kraven tills efter 17 juni. Tillsvidare uppmanar han alla studenter som drabbats att inte betala.

  På Linköpings universitet har man låtit jurister formulera en mall för hur man överklagar, för att uppmuntra studenter att bestrida besluten.

  – Vi är mycket upprörda. Man borde ta konversationen med universitetet, inte ge sig på skötsamma studenter, säger Lars Holberg, informationsdirektör vid Linköpings universitet.

  Anders Axelsson, rektor vid Lunds Tekniska högskola, beskriver situationen som ”barock”.

  – Att utbildningarna ser ut på det här sättet är enbart av pedagogiska skäl. Vi efterlyser större insikt och flexibilitet så att vi kan fullfölja vår uppgift.

  Kårordförande Tobias Porserud är rädd för att flera studenter kommer att få ge upp sina studier eller flytta ifrån sina boenden om de inte har föräldrar som kan gå in och betala.

  – Det är bra att man försöker stoppa fusk men man sätter oskyldiga studenter i kläm.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X