Annons

Crystal meth äter sig in i Västeuropa

Skräckdrogen crystal meth som på kort tid förvandlar människor till vrak äter sig in i Västeuropa från Tjeckien. Där finns labben och de illegala vietnamesiska nätverken som organiserar produktionen och handeln - nu också med några första trevande försök att expandera norrut till Sverige.

Under strecket
Publicerad

Meth-missbrukare i Prag syns på gatorna.

Foto: MALIN HOELSTAD

Drogen Chrystal meth blir allt vanligare. I Tjeckien används den och smugglas vidare ut i Europa. Vi träffar socialarbetare i Prag som jobbar med missbrukare, bland andra Marketa Reznickova och Vojtech Ventura (enda killen) från Sananim (organisationen) som hjälper missbrukare med sprutbyte och annat.

Foto: MALIN HOELSTAD

Klara Domska och Nikol Spurova är sjuksköterskor i Prag som jobbar med missbrukare.

Foto: JACOB ZOCHERMAN

Petr Koci, överste. Vice chef för tjeckiska narkotikapolisen.

Foto: MALIN HOELSTAD

På marken hittas använda kanyler och sprutor som meth-missbrukarna använder sig av.

Foto: MALIN HOELSTAD

Roman försöker sluta med sitt missbruk men vet inte om han kommer klara av det. Jobbar för närvarande på organisationen Sananim några dagar i veckan.

Foto: MALIN HOELSTAD

**I parken utanför **centralstationen i Prag lever knarkscenen sitt eget liv. Öppet handlar missbrukare med crystal meth, kavlar upp ärmarna eller byxbenen och sätter en spruta medan turister och barnfamiljer går förbi.

På en låg mur sitter en ung man som får hjälp av en kompis att injicera i halsen. Runt omkring ligger använda nålar och små plastflaskor med destillerat vatten som delas ut av hjälporganisationen Sananim.

Annons
Annons
Annons