Annons
X
Annons
X

Croissant och sylt till belgiska dagisbarn

Sockersuget finns runt om i Europa – särskilt vid frukostbordet. Här skriver några av SvD:s korrespondenter om förhållandet till socker i några länder.

Foto: AOP Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Beligen: Croissant med sylt mellanmål på dagis

Foto: AOP

I Belgien, chokladpralinernas och pommes frittens förlovade land, så är föräldrar inte paniskt rädda för kolhydrater och socker. På dagis kan barnen få en croissant med sylt eller liten macka med chokladkräm som mellanmål. I belgiska tidningar och i den offentliga debatten diskuteras inte heller som i Sverige ständiga råd och rön om socker.
 
Belgiska barn är inte allmänhet tjocka utifrån vare sig ett europeiskt genomsnitt eller i faktiska kilon, även om genomsnittsvikten varierar mellan stad och landsbygd och mellan olika socioekonomiska miljöer. Tårtor, bakelser och fina chokladpraliner är förhållandevis billiga – en präktig jordgubbs- eller äppletårta i fint bagarhantverk kostar kanske en hundralapp på konditoriet eller i matvarubutiken – och belgiska familjer köper gärna med sig ett bakverk hem till efterrätten, även till vardags.
 
Däremot så är smågodiskulturen kass i Belgien, utbudet uselt. De flesta butiker har kanske fem sorters vingummin. Barnen slukar därför inte som många svenska barn jättepåsar med godis över helgen.

TERESA KÜCHLER

Annons
X
Annons
X
Foto: Julie Woodhouse/Alamy/AOP Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Frankrike: Sötsaker och choklad men inget snask

Foto: Julie Woodhouse/Alamy/AOP

Den franska mathållningen är ett stort mysterium: efterrätt varje dag, sötsaker till frukost och massor med smör och grädde i precis allt, och ändå så är fransmännen i allmänhet inte överviktiga om man ser till kontinentens genomsnitt.
 
Vad gäller sockret så inleds dagen med en croissant med eller utan sockerglasyr, eller kanske en ”pain au chocolat”, alltså ett chokladfyllt smördegsknyte. Ett glas varm mjölk till det för barnen, kaffe till de vuxna. Sedan äter fransmännen två jättemåltider med förrätt, varmrätt och så efterrätt; gärna något sött. Men, och detta är kruxet: efterrätten kan också vara en bit ost eller en yoghurt. Efterrätt är inte alltid synonymt med sötsaker.
 
Undertecknad gick på en fransk internatskola under gymnasietiden, och före de två sista lektionspassen fick eleverna en bit bröd och några rutor choklad, som en sista energi-injektion för studiedagen. 

Precis som de belgiska så är franska barn mindre fixerade vid gigantiska godispåsar – lördagsgodis är ett absolut svenskt påfund. En fransk liten flicka i min närhet får en klubba då och då av sina föräldrar, och hon blir nöjd o glad med det. Hemligheten med fransmännens mathållning är nog måttligheten. Man äter många rätter, men små, och tar inte om.

TERESA KÜCHLER

Annons
X
Annons
X
Foto: AOP Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Tyskland: Nutella klassiker på frukostbordet

Foto: AOP

Bröd med marmelad, honung eller nougatpålägg som Nutella – det är klassikern vid det tyska frukostbordet.

Mer än hälften av tyskarna äter varje morgon något sött till frukost. I synnerhet barn och ungdomar som för det mesta väljer bort ost eller skinka.

Tyskland hör till de största sockerkonsumenterna i Europa tillsammans med bland annat Sverige. Enligt FN-statistik från 2011 konsumeras i Tyskland nästan dubbelt så mycket socker per invånare som i Spanien.

Fast utvecklingen håller nu på att vända. Orsaken är två starka trender som är diametralt väsensskilda men som verkar i samma riktning.

Allt mer hälsomedvetna tyskar byter ut marmelad och söta cornflakes mot ost, frukt och sockerfri müsli. Samtidigt sjunker antalet tyskar som över huvud taget äter frukost, särskilt starkt bland barn och ungdomar. 6 procent av tyskarna avstår helt från frukost och 11 procent nöjer sig med en kopp kaffe eller te.

TOMAS LUNDIN

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: G. Aunion Juan/Alamy/AOP Bild 1 av 1

  Bild 4 av 6

  Spanien: Frukostmums med muffins

  Foto: G. Aunion Juan/Alamy/AOP

  **I Spanien har **livsmedels- och hälsomyndigheter, och viss mån också frukostflinge-industrin, i decennier, genom reklam i teve och stora kampanjer, försökt banka i befolkningen att minst 25 procent av dagens energiintag ska komma från frukosten, och att man gärna ska äta flingor och mjölk på morgonen. Men kampanjerna har inte gjort mycket nytta: den vanligaste frukosten för både barn och vuxna är en stor, söt muffins, doppad i varm mjölk.
   
  Däremot så äter spanjorerna inte överdrivet mycket sötsaker under resten av dagen: efterrätt är oftast en frukt eller en yoghurt (i länder som Spanien och Frankrike, till exempel, där man inte som i Sverige dricker mjölk som vore det vatten, är yoghurten ofta en efterrätt – och dagens kalciumkälla).

  TERESA KÜCHLER

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Daniel Reiter/Alamy/AOP Bild 1 av 1

  Bild 5 av 6

  Schweiz: Choklad-croissanter

  Foto: Daniel Reiter/Alamy/AOP

  För många schweizare har nybakade croissants, gärna sockerdrypande croissants au chocolat, en självklar plats på frukostbordet. En del späder på med breda lager sylt eller Nutella. Till detta dricks gärna kaffe med mjölk, kallar café renversé som är mera varm mjölk än kaffe.

  Men det finns också många sunda frukostvanor bland schweizarna. Framför allt slevar många i sig som kallas bircher på morgonen. Det är en hälsosam blandning av valfria gryn och frön, russin och rårivet äpple som ofta fått stå kallt över natten. En riktig fiberinjektion som man kan stå sig på en hel dag.

  GUNILLA VON HALL

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 6 av 6

  Italien: Varm mjölk med socker till de minsta

  Socker är nyckeln även i den italienska frukosten. Söta kakor och bullar, brioche, eller en skiva vitt bröd med nutella eller marmelad, är standard för barn och vuxna att doppa i sin cappuccino eller latte macchhiato – den mjölkrikaste kaffevarianten som förstås aldrig kan intas annat än till frukost. Varm mjölk, förstås med några skedar socker, till de minsta, även om kaffedrickandet börjar tidigt i Italien.

  Efter jul hänger den traditionella, och för varje dag allt torrare julsockerkakan, panettonen, med i veckor som det självklara dopptillbehöret.

  För många vuxna är det dock i baren som man, med tidningen under armen, intar sitt morgonkaffe – få får tidningen hem i brevlådan. Och frågan är om det behövs, det är ”al bar” man får höra senaste nytt, från barpersonalen och andra som trängs för att få morgonens ”cappuccio”.

  Socker i mat har börjat diskuteras, även om den rådande uppgiften symboliseras väl i citatet från den professor som nyligen gav sig in i hälsodebatten: "Lo zucchero non fa male". Sockret gör ingen skada.

  Maria Sundén Jelmini

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X