Annons

Cristina Stenbeck ännu på tillväxt

Stenbecksfärens arvtagerska Cristina Stenbeck kan se tillbaka på ett fantastiskt år.

Under strecket
TT
Publicerad

Men platsen högst upp på tronen får anstå.


Just nu ser jag inte behov av det, men vi får se, säger hon till TT.

För snart två år sedan gick Cristina Stenbecks far bort och hela företagssfären ifrågasattes när den dignade under en tung skuldbörda. Sedan dess har Stenbecks alla bolag formligen exploderat i värde med uppgångar på över 100 procent på börsen.

Cristina Stenbecks betydelse för sfärens vändning är kanske relativt begränsad. Stenbecks tele- och mediebolags finansiella ställning har helt enkelt räddats av börsuppgången:

TT: Hur mycket bestämmer du i bolagen?


Jag är en del i styrelsearbetet, absolut.

Men berömmet ger hon till styrelserna och ledningarna i de operativa bolagen:


Jag representerar en ägare och sitter i styrelsen. Det är den plattformen jag verkar mest ifrån, säger Cristina Stenbeck som känt många av styrelseledamöterna från ung ålder.

I augusti väntas två extra stämmor i de båda maktbolagen Invik och Kinnevik besluta om ett samgående och den gamle Volvochefen Pehr G Gyllenhammar har kallats in som styrelseordförande för det som kommer att bli det nya mäktiga Kinnevik.

Själv tänker 26-åriga Cristina Stenbeck stå på tillväxt ett tag till som vice styrelseordförande. Balansen i styrelserna är bra som det är:

– Om jag skulle ställa för många frågor och driva frågor för hårt skulle systemet falla ihop. Jag måste verka i min roll, säger hon till TT.

Relationen till Gyllenhammar är bra:

– Jag har känt Pehr de senaste 18 månaderna, säger hon och beskriver hans förtjänster:


Han har den balans mellan industriell och finansiell kompetens som behövs, och en otroligt stor erfarenhet.

Likt en rockstjärna med ett svansande medieuppbåd i hasorna skyndar hon sedan vidare till en väntade båt nedanför familjebolagens högborg på Skeppsbron i Stockholm.

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons