Creutzer: Skrämmande med ett så oarbetat förslag

Finansinspektionens förslag om att amortera bolånen ned till 50 procent saknar definition av vad ett nytt bolån är för något. ”Det är lite skrämmande att slänga ur sig ett så oarbetat förslag”, säger den privatekonomiska experten Annika Creutzer till SvD Näringsliv.

Under strecket
Publicerad
Privatekonomen Annika Creutzer.

Privatekonomen Annika Creutzer.

Foto: TT, SVD
Annons

Finansinspektionen vill att nya bolånetagare ska amortera ner sina lån till 50 procent i två steg, först med 2 procent om året ned till 70 procent och sedan med 1 procent om året till 50 procent. Men någon definition av vad ett nytt bolån är nämns inte i FI:s förslag. Vill man ta lån för att bygga ut bostaden, byta bank eller öka på sitt lån kan det innebära kostsamma amorteringsutgifter. FI:s generaldirektör Martin Andersson sade på en pressträff på tisdagen att en definition ska komma ”inom ett par månader”.

– Spontant tycker jag att det är är det ett mycket ofärdigt förslag som lätt kan skrämma många. Det är oklart vad som är ett nytt lån. Är det ett lån som kan flyttas finns risken att man får en minskad konkurrens på bankmarknaden när man inte vågar flytta bolån och pressa räntan, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert och medlem i SvD:s räntepanel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons