Annons

Covidtest i tekopp – ny svensk forskning

Efter cirka 30 minuter i 65 grader ändras färgen från rosa till gult om det finns virusgener i provet. Hittills har testerna gjorts med syntetiska virusgener i laboratoriemiljö. Nästa steg är att testa om metoden ger rätt svar på riktiga prover från människor.
Efter cirka 30 minuter i 65 grader ändras färgen från rosa till gult om det finns virusgener i provet. Hittills har testerna gjorts med syntetiska virusgener i laboratoriemiljö. Nästa steg är att testa om metoden ger rätt svar på riktiga prover från människor. Foto: Yerma Pareja SanchezTT

En svensk forskargrupp försöker ta fram ett test för covid-19 som skulle kunna ge svar på en halvtimme, och användas under mycket enkla förhållanden. De första försöken är lovande.

– Några kollegor har till och med gjort det i en kopp te, säger forskaren Vicent Pelechano vid Karolinska institutet.

Under strecket
Jörn Spolander / TT
Publicerad

Dagens metod för att undersöka om en person är smittad med det nya coronaviruset kräver avancerad testutrustning och tar åtskilliga timmar. Ett prov från näshålan eller svalget stoppas in i en genkopiator, en PCR-maskin. Maskinen kan spåra något enstaka genetiskt spår från viruset, som då masskopieras till ett mätbart resultat.

Det är en träffsäker metod, men den kräver tillgång till avancerad utrustning som bland annat klarar av att ändra temperaturen enligt ett mycket exakt och strikt schema, och det krävs ganska mycket tid.

Annons
Annons
Annons