Smittspårning sinkas av länsgränserna

Mats Martinell, ledningsansvarig för smittspårningen Uppsala, varnar för att utbrott tillåts pågå när smittspårning försenas på grund av länsgränser.
Mats Martinell, ledningsansvarig för smittspårningen Uppsala, varnar för att utbrott tillåts pågå när smittspårning försenas på grund av länsgränser. Foto: Malin Hoelstad

Smittspårning försenas för att regionerna inte själva kan spåra smitta om en covid-sjuk rört sig över länsgränserna, varnar Mats Martinell, ansvarig för smittspårningen i region Uppsala. Enligt honom kan det leda till att coronautbrott inte stoppas.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Varje region ansvar för testning och smittspårning av covid-19 inom det egna länet. Men om spåren leder över länsgränserna tar smittspårningen onödigt lång tid, menar Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för smittspårningen och provtagningen i Region Uppsala.

Anledningen är att det inte finns tillräckligt smidig infrastruktur för att smittspåra över länsgränserna. I stället krävs flera steg och många mellanhänder i kedjan för att smittspårningen ska kunna göras mellan län. Det leder till att smittspårningen tar onödigt lång tid, menar Martinell.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons