Annons

Magnus Eriksson:Countrykvinnorna och den lesbiska kärleken

Del av skivomslag till ”The Highwomen” (2019).
Del av skivomslag till ”The Highwomen” (2019). Foto: TT

Homosexualitet har länge varit ett tabubelagt ämne inom countrymusiken. Det kan förändras med den kvinnliga countrygruppen The Highwomen som nu släppt sin första skiva med låtar som ”If she ever leaves me”.

Under strecket
Publicerad

Världslitteraturen är full av paradisskildringar, eller av skildringar av det hinsides. Pär Lagerkvist lät de döda försöka få evigheten att gå. Lars Gyllensten skrev om den andliga odlingens allt tröttare genier som hörde varandra upprepa samma visdomar i det (bokstavligen) oändliga. Och Julian Barnes skrev om den arme Leicester City-supportern, som fick alla sina önskningar uppfyllda i himmelriket. Men vad återstod av önskeuppfyllelse sedan han älskat med alla vackra kvinnor och hans favoritlag vunnit FA-cupen? Att Leicester i levande livet högst sensationellt vann Premier League häromåret kan ses som ännu ett ironiskt skikt. Och nog är ”Paradiset” den minst fascinerande delen av Dantes gudomliga komedi?

I countrylyriken har himmelriket skildrats på många sätt. Jimmie Rodgers, pionjär i den kommersiella countrymusiken, spelade 1932 in ”Hobo’s meditation” där depressionens arketypiska luffare föreställer sig ett hinsides utan brutala järnvägsdetektiver:

Annons
Annons
Annons