Annons
Krönika

Per Wästberg:Counter visade att en svart man var först på Nordpolen

Allen Counter på en bild från februari då han överlämnar utmärkelsen ”Humanitarian of the year” till sångerskan Rihanna.
Allen Counter på en bild från februari då han överlämnar utmärkelsen ”Humanitarian of the year” till sångerskan Rihanna. Foto: Steven Senne / TT

Allen Counter gick från fattigdom till grundare av Harvard Foundation och renässansmänniska med en optimistisk vision av alla människors samhörighet. Allen Counter har gått bort 73 år gammal.

Under strecket
Publicerad

Allen Counter hette min bästa vän i USA sedan ett par decennier, han var också många andras närmaste vän. Hans famn var öppen mot hela världen och det är ingen kliché. Som grundare och direktör för Harvard Foundation sedan 1981 såg han till att studenter från regioner bortom den västliga välkomnades i en gemenskap, oavsett hudfärg, religion och livssyn. Han tog emot Nobelpristagare, svenska ministrar och afrikanska diktare. Han genomdrev en Anna Lindh-professur. Mig tog han flera gånger till mina studentårs universitet.

Han föddes 1944 i en by i Florida, hans förfäder var slavar, hans mormor illiterat, hans mor för fattig för att ha råd med böcker utan knyckte eller tiggde dem, så att Allen fick gå i skola. Hans debut i det som skulle bli del av hans livsgärning var en swim-in på en strand bara för vita. Modern hann se honom installeras som professor i neurologi i Harvard – efter en klass- och rasresa som USA i goda fall bjuder på.

Annons
Annons
Annons