Annons
Kommentar

Anders Rydell:Coronaviruset tvingar konstvärlden på knä

Ett verk av Niki de Saint Phalle på konstmässan Art Basel.
Ett verk av Niki de Saint Phalle på konstmässan Art Basel. Foto: Mandoga Media/TT

Kommer coronaviruset stänga ner världens viktigaste konstmässa, Art Basel? Frågan hänger än så länge i luften. Men säkert är att konstvärldens decennielånga superboom är över – och att många av dess aktörer kommer att drabbas hårt.

Under strecket
Publicerad

Konsthandel bygger på fasta handslag – men nu hotas konstmarknadens ålderdomliga affärsmodeller i grunden. Den första konstmässan som ställdes in på grund av coronaviruset var också en av de allra tyngsta. Redan i början av februari meddelades att årets Art Basel Hong Kong, som skulle ha öppnat i slutet av mars, ställdes in på grund av coronoautbrottet i Kina. Mässan har sedan starten 2013 blivit navet för Asiens växande konstmarknad – med över 100 000 besökare och 250 gallerier. Och handeln med konst i Hongkong, som står för hälften av Asiens konstmarknad, växte i fjol med över 50 procent. Det lär den inte göra i år.

Coronaviruset tillsammans med en ekonomisk kris riskerar nämligen att blåsa upp till en perfekt storm på den bräckliga internationella konstmarknaden. Och frågan är hur många av de aktörer, mässor och gallerier som har vuxit sig stora under 2000-talets konsthysteri som kommer att överleva. 

Annons
Annons
Annons