Annons

Ivar Arpi:Coronaviruset kan inte besegras med jämlikhet

Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Anders Tegnell, statsepidemiolog. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den svenska strategin i kampen är fortfarande otydlig. Det minsta man kan begära är att man klargör vad målet är framöver. Gör folket delaktigt i kampen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

De har konsekvent underskattat hotet från covid-19. Nej, det kommer inte hit. Åk ni till Alperna. Nej, ni behöver inte sätta er själva i karantän vid hemkomst. Vi har snart nått toppen. Men de hade fel. Och nu ska vi lita på samma personer på Folkhälsomyndigheten, med statsepidemiolog Anders Tegnell i spetsen, när de lägger upp strategin framåt. Bara det är svårt. Men vad är egentligen strategin?

Tvätta händerna, håll sjuka borta från riskgrupper, och stanna hemma om du börjar bli sjuk. Evenemang på över 500 personer är förbjudna, men 499 går fortfarande bra. Räcker detta verkligen? Att resa inom landet går bra. Restauranger, barer, butiker och andra arbetsplatser är öppna som vanligt. På bussarna sitter folk fortfarande packade som sardiner. Jonas Gardell höll som planerat sin show “Queen of fucking everything” i torsdags, men för 499 i stället för 540. Nu berättar han i en krönika om att han drack kyrkkaffe i söndags, förmodligen med massa äldre, och att det var ”befriande” och ”direkt hälsosamt” (Expressen 16/3).

Annons
Annons
Annons