Annons

Anders Q Björkman:Coronavirus och flyktingkris – en giftig kombination

Coronavirus, börsras och flyktingkris i samverkan riskerar att bli en politisk giftcocktail, skriver Anders Q Björkman.
Coronavirus, börsras och flyktingkris i samverkan riskerar att bli en politisk giftcocktail, skriver Anders Q Björkman. Foto: Peter Kneffel/TT och John Liakos/Intime News/Athena Pictures/Shutterstock

Coronavirus, börsras och flyktingkris i samverkan riskerar att bli en politisk giftcocktail när nu inbördeskriget i Syrien går in på sitt tionde år.

Under strecket
Publicerad

Börserna rasar till följd av oron för coronaviruset. Den slovenske filosofen Slavoj Žižek varnar för att tre samtida hot tillsammans kan skapa en ”perfekt storm”.

Foto: Xinhua/TT

Tanken var att jag i torsdags skulle gå på premiären av ”Irakisk Kristus”, Lucas Svenssons dramatisering av Hassan Blasims hyllade novellsamling om krig, flykt och exil. Lilla, intima Teater Galeasen med sina 88 platser berörs ju inte av förbudet mot sammankomster för fler än 500 personer. Men en begynnande förkylning gjorde att jag i dessa coronatider valde att stanna hemma för att inte skrämma övrig publik med min snuva. (SvD:s Lars Ring var dock på plats och lovordar pjäsen här.)

Hassan Blasim flydde till Finland från Irak 2004. Dagens flyktingar kommer till stor del från Syriens inbördeskrig, som just denna söndag går in på sitt tionde år. Striderna har sedan de inleddes den 15 mars 2011 krävt drygt en halv miljon liv och tvingat runt tolv miljoner syrier – mer än hälften av landets befolkning – att fly sina hem.

Annons
Annons
Annons