Coronasjuk Bolsonaro stoppar virusstöd

Det blir enklare för småföretag att få banklån igen, Australien lämnar avtal med Hongkong och Brasiliens president stoppar coronastöd. Här är torsdagens viktigaste nyheter.

Under strecket
Publicerad
Brasiliens president Jair Bolsonaro lägger in veto mot virusstöd till landets ursprungsbefolkning.

Brasiliens president Jair Bolsonaro lägger in veto mot virusstöd till landets ursprungsbefolkning.

Foto: Eraldo Peres / TT

På tisdagen bekräftade Brasiliens president Jair Bolsonaro att han blivit coronasmittad. På onsdagen lade han in sitt veto mot coronastöd till landets ursprungsbefolkning. Runt en miljon människor i Brasilien lever i avlägsna områden där tillgången till sjukvård är begränsad. Enligt ett nytt lagförslag skulle den federala regeringen bli skyldig att tillhandahålla rent vatten, desinficering och vårdplatser till dem. Men Bolsonaro säger nej och stödet uteblir.

Det har blivit lättare igen för småföretag att få banklån. Bankerna ställde sig på nödbromsen när coronaviruset slog till i mars. Från att nästan 80 procent av alla låneansökningar från småföretag beviljades i början av året sa bankerna nej till hälften av alla ansökningar i april. Nu verkar det som om bankerna öppnat plånböckerna igen. Men organisationen Företagarna varnar för att tro att krisen därmed är över.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons